Voorkom vallen

4 oktober 2022

Vallen, struikelen of uitglijden, het zijn de meest voorkomende oorzaken van letsel door een ongeval bij ouderen. Daarom is het zeker op latere leeftijd belangrijk om u bewust voort te bewegen. Een val kan leiden tot lichamelijk letsel, zoals blauwe plekken, kneuzingen, verstuikingen of breuken aan de schouder, heup of pols. Het kan u ook angstig maken, waardoor u er minder op uit durft te gaan


Meer mensen overleden na val

Vorig jaar zijn 5400 mensen door een ongelukkige val om het leven gekomen. Dat is bijna verdubbeld ten opzichte van tien jaar geleden. Het zijn vooral ouderen die overlijden door een accidentele val: 43 procent was tachtiger en 36 procent was negentig jaar of ouder.

Wat kunt u doen om de kans op een val te verkleinen?

  • Het trainen van evenwicht en spierkracht. Door voldoende spierkracht wordt de kans dat u valt een stuk kleiner. Bij Samen fitness kunt u onder begeleiding van professionals aan uw spierkracht werken.
  • Eet lekker en gezond. Hierdoor krijgt u goede bouwstoffen binnen om de spieren sterk te houden. Vooral eiwitten en vitamine D zijn hierbij belangrijk bij het voorkomen van een val. Onze diëtisten kunnen u adviseren op het gebied van voeding.
  • Maak de woning veilig. Met kleine aanpassingen zoals goede verlichting, het vastleggen van kleedjes, het neerleggen van antislipmatten en het plaatsen van beugels kunt u uw huis een stuk veiliger maken. Voor advies over de inrichting van uw woning kunt u bij de ergotherapeut terecht.

Valpreventie training

Onze ervaren fysiotherapeuten bieden valpreventie trainingen aan, waarin u onder andere leert een val te voorkomen door te werken aan evenwicht, reactievermogen, spierkracht en conditie.

Meer nieuws

14 mei 2024
Fietslessen gaan weer van start!

Fietsen is niet alleen een manier van transport, maar het geeft ook een hoop plezier en vrijheid. Echter kan het voor velen ook een bron van angst en onzekerheid zijn, waardoor een hoop plezier en...

Lees het hele bericht
11 april 2024
De Bron 25 jaar!

Afgelopen dinsdag, 9 april, was het groot feest bij locatie De Bron in Schagen! De Bron bestaat dit jaar namelijk 25 jaar.

Lees het hele bericht
25 maart 2024
Kom langs bij de vernieuwde fitnesszaal van Samen fitness

De fitnesszaal van Samen Fitness is geheel vernieuwd! De zaal beschikt nu over de modernste fitnessapparaten die gemakkelijk en veilig in te stellen zijn. Dit wordt gevierd tijdens een feestelijke...

Lees het hele bericht