Voorkom vallen

4 oktober 2022

Vallen, struikelen of uitglijden, het zijn de meest voorkomende oorzaken van letsel door een ongeval bij ouderen. Daarom is het zeker op latere leeftijd belangrijk om u bewust voort te bewegen. Een val kan leiden tot lichamelijk letsel, zoals blauwe plekken, kneuzingen, verstuikingen of breuken aan de schouder, heup of pols. Het kan u ook angstig maken, waardoor u er minder op uit durft te gaan


Meer mensen overleden na val

Vorig jaar zijn 5400 mensen door een ongelukkige val om het leven gekomen. Dat is bijna verdubbeld ten opzichte van tien jaar geleden. Het zijn vooral ouderen die overlijden door een accidentele val: 43 procent was tachtiger en 36 procent was negentig jaar of ouder.

Wat kunt u doen om de kans op een val te verkleinen?

  • Het trainen van evenwicht en spierkracht. Door voldoende spierkracht wordt de kans dat u valt een stuk kleiner. Bij Samen fitness kunt u onder begeleiding van professionals aan uw spierkracht werken.
  • Eet lekker en gezond. Hierdoor krijgt u goede bouwstoffen binnen om de spieren sterk te houden. Vooral eiwitten en vitamine D zijn hierbij belangrijk bij het voorkomen van een val. Onze diëtisten kunnen u adviseren op het gebied van voeding.
  • Maak de woning veilig. Met kleine aanpassingen zoals goede verlichting, het vastleggen van kleedjes, het neerleggen van antislipmatten en het plaatsen van beugels kunt u uw huis een stuk veiliger maken. Voor advies over de inrichting van uw woning kunt u bij de ergotherapeut terecht.

Valpreventie training

Onze ervaren fysiotherapeuten bieden valpreventie trainingen aan, waarin u onder andere leert een val te voorkomen door te werken aan evenwicht, reactievermogen, spierkracht en conditie.

Meer nieuws

11 mei 2023
Trefpunt Gezond&ZO officieel geopend

Trefpunt Gezond&Zo in Warmenhuizen is officieel geopend. Trefpunt Gezond&Zo is er voor alle inwoners in Warmenhuizen die prettig, zelfstandig en zo gezond mogelijk willen leven.

Lees het hele bericht