Langer vitaal thuis

Zo lang en fit mogelijk in uw vertrouwde omgeving blijven wonen met kwaliteit van leven, dat is waar we u met het Langer Vitaal Thuis programma mee kunnen helpen. Dit programma loopt in Tuitjenhorn, Waarland, Sint Maarten en Dirkshorn. Langer Vitaal Thuis is een vertaling van het Deense model ‘Reablement’. Bij het programma is een team betrokken bestaande uit diverse disciplines, waaronder wijkverpleging, ergotherapeut, wijkteamconsulent van de gemeente, fysiotherapeut en de hulp in huishouding.


Wat houdt het Het Langer Vitaal Thuis programma in?

Zo lang en fit mogelijk in uw vertrouwde omgeving blijven wonen met kwaliteit van leven, dat is waar we u met het Langer Vitaal Thuis programma mee kunnen helpen.

Door omstandigheden, ziekte of ouder worden lukken dingen die u voorheen nog zelfstandig kon misschien niet meer zo goed en heeft u bijvoorbeeld thuiszorg of hulp bij huishouden nodig.

Met het Langer Vitaal Thuis programma kunnen we u helpen, in uw eigen vertrouwde omgeving, uw zelfredzaamheid te behouden of verbeteren. Ons uitgangspunt hierbij is dat wat u nog wel kunt of wat u (weer) kunt leren niet uit handen te nemen.

Het programma duurt maximaal twaalf weken, waarin we u met een team van (zorg)professionals begeleiden, coachen en ondersteunen in het behouden of verbeteren van zelfredzaamheid op een manier die bij u past. In het team zijn o.a. de wijkverpleegkundige, wijkteamconsulent en ergotherapeut betrokken.

Wie komt in aanmerking voor het programma?

U kunt in aanmerking komen voor het Langer Vitaal Thuis programma op indicatie van uw (huis)arts, wijkverpleegkundige of de wijkteamconsulent van de gemeente.

Na aanmelding maakt de wijkteamconsulent van de gemeente of de wijkverpleegkundige met u een afspraak voor de eerste kennismaking.

  • Lukt het u om de dagelijkse dingen te doen, zoals het huishouden?
  • Beleeft u nog plezier aan uw bezigheden?
  • Voelt u zich bijvoorbeeld gelukkig of juist eenzaam?
  • Wat is voor u echt belangrijk?
  • Wat zou u willen veranderen?

Meer informatie vindt u ook in deze infographic, waarin we stap voor stap uitleggen hoe het programma eruit ziet.

Tuitjenhorn, Waarland, Sint Maarten & Dirkshorn

Het programma loopt in Tuitjenhorn, Waarland, Sint Maarten en Dirkshorn: inwoners uit deze dorpen die een aanvraag doen voor wijkverpleging of hulp in de huishouding worden uitgenodigd mee te doen. Bij de start vindt een uitgebreide intake plaats, waarna het team gezamenlijk een begeleidingsplan opstelt. Voorts begeleidt een aantal zorgverleners van het team de oudere gedurende 12 weken naar meer zelfredzaamheid. Is er na deze 12 weken nog een vorm van ondersteuning of zorg nodig, dan wordt deze passend bij de mogelijkheden van de inwoner ingezet.

Koploper
Samen met onze collega’s in de thuiszorg, eerstelijns paramedici en Schoonmaak & Hygiëne, de Gemeente Schagen en een onderzoeker van de Universiteit van Maastricht is het programma Langer Vitaal Thuis ontwikkeld. Met het Langer Vitaal Thuis programma zijn we vanuit Samen door ZonMW (ZorgOnderzoek Nederland Medische Wetenschappen) benoemd als één van de koplopers in Nederland. Samen met de zorgorganisaties Mijzo (Noord-Brabant), Meandergroep en Cicero Zorggroep (beiden Zuid-Limburg) brengen we zo reablement in de praktijk. Dit betekent dat we het programma gezamenlijk verder gaan ontwikkelen met ondersteuning van wetenschappelijk onderzoek. De kennis die deze organisaties opdoen wordt gedeeld met andere organisaties, zodat uiteindelijk iedereen er gebruik van kan maken.

Woont u in Tuitjenhorn, Waarland of Dirkshorn en wilt u meer informatie?

Neem dan vrijblijvend contact op met:

Wijkteamconsulent Gemeente Schagen:
Telefoonnummer (0224) 210 400. Het wijkteam is bereikbaar van 9.00 – 12.30 uur en van 13.30 – 15.30 uur.

Samen bij u thuis:
Voor Thuiszorg Samen, ergotherapie, fysiotherapie en hulp bij huishouden kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088-6194100 of zorgbemiddeling@wzgsamen.nl