Week van de afasie

5 oktober 2022

Deze week is de week van de afasie. Afasie is een taalstoornis die kan ontstaan bij hersenletsel, meestal door een beroerte. Afasie kan ook ontstaan door een ongeval, een hersentumor of een infectie in de hersenen. Afasie is niet aangeboren en heeft verschillende vormen. De problemen van afasie zijn dus niet voor iedereen hetzelfde. Spreken, begrijpen, lezen of schrijven is vaak van het ene op het andere moment heel moeilijk. Communiceren met anderen wordt een probleem. Afasie verandert je leven. De logopedisten van Revalidatie- & Behandelcentrum Samen weten alles over het ingewikkelde proces van spreken, begrijpen, horen, verstaan en slikken en zijn onder andere gespecialiseerd in afasie.


Impact van afasie

Afasie verandert uw leven enorm. Afasie heeft impact op heel veel dagelijkse situaties. U kunt bijvoorbeeld moeite hebben met:

  • Een gesprek voeren
  • Telefoneren, chatten en internetten
  • Formulieren invullen
  • Mailen en Whatsappen
  • Boodschappen doen
  • Televisiekijken

Afasie is een hardnekkige aandoening. Soms lijkt het alsof je geen taalproblemen meer hebt. Van de buitenkant ziet niemand je handicap. Dat is heel lastig. Andere mensen begrijpen niet wat er aan de hand is. Als je afasie hebt is het een uitdaging om mee te doen. Je kunt je eenzaam voelen. Meer informatie over Afasie vindt u ook hier in de folder van het AfasieNet.

Logopedie

Kunnen vertellen wat u wilt, denkt en voelt… dat is belangrijk! Als praten om wat voor reden dan ook niet meer vanzelf gaat, dan kan logopedie u helpen. Ook als u rustiger wilt ademen, makkelijker en veiliger wilt slikken of als u twijfelt aan uw gehoor, kunt u bij onze logopedisten terecht. Meer weten? Klik hier.

Meer nieuws