Vol zelfvertrouwen weer terug naar huis

Op de revalidatie-afdeling van Revalidatie- en Behandelcentrum Samen verblijft een jonge meneer: hij is pas 56 jaar, maar lijdt helaas aan de ziekte COPD: een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Vijf weken geleden kwam meneer na opgenomen te zijn geweest in het ziekenhuis, op aanraden van een zuster bij Samen terecht.

Meneer kwam binnen bij Samen met geen controle meer over zijn spieren, zwaar benauwd en eigenlijk was alles te zwaar. Hij lijdt al vanaf 2019 aan COPD. Bij Samen heeft hij ergotherapie, logopedie en fysiotherapie gehad.

“Bij de fysio heb ik vooral krachttraining gedaan en een beetje conditie opgebouwd. Bij de logopedie oefende ik vaak op het terugkrijgen van de controle over mijn benauwdheid. Voordat ik bij Samen kwam om te revalideren, raakte ik snel in paniek als ik het benauwd kreeg. In het ziekenhuis werd ik daarom geattendeerd op het feit dat ik mijn voorzetkamer (een puffer) moest gebruiken om dit weer onder controle te krijgen. Bij Samen heb ik echt geleerd dat ik dit moet gebruiken om mij te helpen. Ik neem nu op vaste tijden mijn puf, waardoor het nu al veel beter gaat.”

Na vijf weken bij Samen, merkt meneer vooruitgang: “Ik voel dit aan mijn kracht, soms sta ik vol verbazing te kijken dat ik wat op kan tillen. Bij mijn eigen fysio ging ik af en toe op een loopbandje en dat was het dan vaak wel. Bij Samen hebben ze echt gekeken naar wat ik nodig heb en wat ik kan. Aan professionaliteit en kennis zit het bij Samen zeker goed.

Ik heb aan alle trajecten evenveel gehad. Ze sloten goed op elkaar aan en hielpen mij er weer bovenop. Fysiotherapie vind ik het fijnst.

Met ergotherapie werd er vooral een kijkje bij mij in de keuken genomen. Thuis heb ik een barkrukje, maar die is eigenlijk net iets te laag. Hierdoor moet ik toch weer gaan staan, en dat kost erg veel inspanning waardoor ik weer snel benauwd wordt. Met de ergotherapie hebben ze geoefend met een hogere houding, wat perfect werkte. Het krukje is helemaal aangepast op mijn thuissituatie.”

Thuis heeft meneer nu ook een bed staan met afstandsbediening, zodat hij zijn eigen ideale houding kan vaststellen. Hij slaapt thuis alleen maar op de bank, door vermoeidheid en beperkte ruimte in zijn eigen huis, was hij al twee keer van de trap afgevallen. De therapeuten van Samen zijn erachter gekomen dat wanneer hij rechtop in een zithouding slaapt, hij veel vrijer ademen kan.

“De grootste les die ik bij Samen geleerd heb, is dat ik niet in paniek moet raken zodra ik het benauwd krijg. Laatst kreeg ik bij Samen een benauwdheidsaanval, maar toen wist ik mijzelf binnen 5 minuten weer rustig te krijgen door rustig te gaan zitten. Vroeger deed ik hier minstens 45 minuten over om mijzelf rustig te krijgen. Het zelfvertrouwen is hierdoor door het dak gevlogen.”

De eerste dag wilde meneer vooral met rust worden gelaten, en daar had iedereen bij Samen alle respect voor. De volgende dag zijn ze daardoor rustig opgestart. Binnen een paar dagen was hij weer helemaal bijgedraaid. Meneer zijn insteek was: ik zie het wel. Maar hij gaat met opgeheven hoofd naar buiten.

“Mooi weer draagt ook erg bij aan mijn proces. De winter is altijd zwaar met koude lucht op de longen. Warme lucht doet me veel beter. Zielig in een hoekje gaan zitten, daar doe ik niet aan. Dat is ook de grootste tip die ik aan de mensen in mijn omgeving kan meegeven: maak plezier en doe de dingen die je nog kan doen!”

Herkent u zich in het verhaal van deze meneer en wilt u ook revalideren bij Samen of juist vanuit huis als dit voor u mogelijk is? Dan bent u aan het juiste adres. Wilt u meer informatie over de behandeltrajecten? Neem dan eens een kijkje op de website https://www.woonzorggroepsamen.nl/revalidatie-en-behandeling/revalideren-bij-samen/ of bel naar 088-619 4100 of stuur een mailtje naar zorgbemiddeling@wzgsamen.nl

Meer verhalen