Van proberen kun je leren

Leren om voor haarzelf op te komen: dat was het doel van deze mevrouw. Mede door gesprekken te voeren met Wilma Levendig, consulent Positieve Gezondheid, heeft zij geleerd hoe ze dit aan moet pakken. Positieve Gezondheid houdt in dat niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal staat. Mevrouw vertelt haar eigen persoonlijke verhaal:

Wegrakingen

“Ik heb heel veel moeite met voor mezelf opkomen. Dit heb ik al heel erg lang. Hier praat ik dan over waardoor ik het steeds meer ga durven om voor mezelf op te komen. Na een herseninfarct ging ik eerst revalideren en daarna wonen in Magnushof. Mijn probleem was alleen dat ik aldoor wegrakingen had, soms wel vijf keer in de week.  Eerst werd gedacht aan epilepsie. Daardoor ben ik een instituut geweest die gespecialiseerd zijn in problemen met de hersenen, zoals slaapziekten of epilepsie. Er werd mij verteld dat ik geen epilepsie had.

Ik ben erg ziek geweest van Corona, hierna had ik geen wegrakingen meer. Ik kan nu niet meer lopen want mijn voeten werken niet goed meer. Ik ben heel raar gevallen: op mijn achterste en met mijn voeten daaronder. Mijn linkervoet was al slecht, maar was hierdoor helemaal slechter. Ook gaat praten steeds moeilijker. Ik denk graag in oplossingen omdat ik toch dingen zelf wil blijven doen. Zo heb ik bijvoorbeeld een touw aan de deur hangen waar ik de deur mee dicht kan doen.

Persoonlijke aandacht

Ik merk bij Positieve Gezondheid dat ik echt centraal sta. Zo zijn Wilma en ik samen de stad in gegaan, echt wat ik wilde, maar omdat ik toen nog wegrakingen had, durfde men dit niet. Met Wilma durfde ik dit zelf en hadden we goede afspraken gemaakt daarover. Het was heerlijk en ik vond de persoonlijke aandacht heel fijn. Het voelt alsof ik iemand helemaal voor mezelf heb. Het was ook erg fijn dat het dan even niet over mijn zorgen gaat. Wilma vraagt ook regelmatig hoe ik het hier vind en hoe het gaat.

Zoals eerder gezegd heb ik problemen met voor mezelf opkomen. Dit is ook het belangrijkste voor mij om dit te leren. Door de persoonlijke gesprekken DURF ik nu voor mezelf op te komen. Dit was eerst niet eens aan de orde. Vaak worden er punten opgeschreven waar ik aan kan werken.

Succes door Positieve Gezondheid

Als voorbeeld: Als ik te laat mijn eten krijg, dan krijg ik ontzettende hoofdpijn. Ik ben namelijk suikerpatiënt. Deze dag waren ze door omstandigheden wat later met de zorg waardoor ik later geholpen zou worden en dus automatisch ook later zou eten. Dit kan niet door mijn diabetes en daar zei ik wat van. Ik heb gezegd dat ik eerst mijn eten wilde omdat ik anders hoofdpijn zou krijgen. Dat zou ik anders nooit gedaan hebben. Het kost me heel veel energie, maar ik vind dat ik daarvoor toch een schouderklopje verdien.”

Deze mevrouw leert dus beetje bij beetje hoe ze voor haarzelf op moet komen, ondanks dat het haar veel energie kost. Zo houdt ze regie over haar eigen leven en merkt ze dat ze zelf invloed kan hebben op haar kwaliteit van leven. Ze wordt op deze manier gestimuleerd om te blijven proberen zo goed mogelijk voor zichzelf op te komen.

In haar kamer staat een dodo geposeerd op de vensterbank die gelijk opvalt door de vrolijke kleuren. Het is een van de dingen in haar kamer die zijzelf heel bijzonder vindt en waar zij blij van wordt, want niet veel mensen hebben zo’n mooie vogel in de vensterbank staan. Dat beschrijft gelijk haar positieve houding, want geluk zit nu eenmaal in kleine dingen.

Meer verhalen