Van journalist tot verzorgende IG

Ze had nooit verwacht dat ze in de ouderenzorg zou gaan werken. Mazkin vertelt hoe ze van haar vroegere baan als journalist de overstap heeft gemaakt naar de ouderenzorg.

“In Syrië verzorg je je ouders zelf en dat doe je thuis. Je hebt daar enkel zorglocaties voor mensen die geen familie hebben. Toen ik in 2015 met mijn gezin naar Nederland kwam, vond ik dat ook een erg kil en afstandelijk gebeuren. Je gaat je ouders toch niet wegbrengen om ergens anders te gaan wonen? Gaandeweg raakte ik meer thuis in Nederland en begon ik in te zien hoe fijn ouderen het hier in Nederland hebben. Waar ze in Syrië vaak de hele dag zitten en er niet veel tijd is om activiteiten met ze te ondernemen, gaat dat hier heel anders.

Toen ik zes jaar geleden naar Nederland kwam, wist ik niet wat ik kon gaan doen qua werk, maar ik wilde absoluut niet thuis zitten. In Syrië werkte ik als journalist en later in een telecombedrijf. Via via kwam ik in aanraking met de ouderenzorg en werd ik steeds enthousiaster over het opleidingstraject tot verzorgende IG. Dit ging echter niet zonder slag of stoot. Drie pogingen had ik nodig tot mijn Nederlandse taalvaardigheid goed genoeg was om aan de opleiding te beginnen. Via een project van Omring, waar ze anderstaligen opleiden, kwam ik binnen bij Samen.

Het afgelopen 1,5 jaar heb ik gewerkt op Avendorp Zuid. Het werk wende snel en mijn collega’s en ook de bewoners hebben mij ontzettend geholpen met de taal. Ik kan goed lezen en begrijp het meeste van wat er gezegd wordt. Om zelf ook echt te spreken, moest ik wel een mentale drempel over. In dit werk heb je echter geen keuze, je moet wel en het ging dan ook snel beter en beter.

Ik vind het werken met ouderen heel dankbaar, je kunt echt wat betekenen in de laatste fase van het leven. Binnenkort begin ik op mijn tweede stageplek: De Bron. Ik zie er erg naar uit om de collega’s daar te leren kennen en een fijne band op te bouwen met de bewoners.

Tot slot vind ik het belangrijk om mee te geven, dat er veel mensen zijn zoals ik die niet goed weten waar de ingangen zijn in Nederland. Ik denk dat het actief inzetten op anderstaligen een nieuwe bron aan potentiële medewerkers kan opleveren. Extra aandacht voor de Nederlandse taal is daarin een must. Mijn vriendinnen heb ik er inmiddels al warm voor gemaakt!”

Overweeg je zelf een switch te maken naar de zorg? Je kunt nu nog solliciteren op onze vacature voor Leerling Verzorgende IG!

Voor meer informatie kijk je op www.werkenbijsamen.nl

Meer verhalen