Serie Nieuw Oud

Serie Nieuw Oud

In samenwerking met Noordkop Centraal heeft Samen gewerkt aan een serie over het veranderende ouder worden in onze regio. De serie bestaat uit meer dan 10 afleveringen waarin in iedere aflevering een ander facet van ouder worden verkent wordt.

Aan het woord komt onder andere Tanja Ineke, voorzitter Raad van Bestuur van Samen, over waarom we niet, net als vroeger, zorgeloos oud kunnen worden. Daarnaast komen onder andere het Mantelzorgcentrum, Wonen Plus Welzijn, de ouderenbonden, een huisarts en Wooncompagnie aan het woord tijdens de afleveringen. Met deze reeks willen we een diepere bewustwording te creëren binnen onze samenleving over de transformatie van de ouderenzorg.

Nieuw Oud is ieder zondag op de oneven uren te zien op het TV kanaal van Noordkop Centraal. Op woensdag wordt de aflevering herhaald.

logo serie nieuw oud

Aflevering 1

Ed van Oerle en Kitty Mertz, presentatoren van Noordkop Centraal, gaan tijdens deze aflevering de straat op om inwoners van ’t Zand, Warmenhuizen en Waarland te vragen of zij nadenken over hun toekomst.

Bekijk de aflevering
vrouw met blond haar die geinterviewd word op straat bij een winkelcentrum

Aflevering 2

Tanja Ineke, voorzitter van Raad van Bestuur van Samen, kwam in deze aflevering aan het woord. Ze spreekt onder andere over de zorg van morgen en over langer thuis blijven wonen als je ouder wordt.

Bekijk de aflevering

Aflevering 3

In deze aflevering is Haydar Erol, wethouder van gemeente Schagen, aan het woord. Hij spreekt over wat gemeente Schagen doet om ouderen te ondersteunen en om te zorgen dat ouderen niet geïsoleerd raken.

Bekijk de aflevering

Aflevering 4

In deze aflevering is Ineke Laagland, regiomanager van Geriant, aan het woord. Ze spreekt over het toenemende aantal mensen met dementie in de regio en wat de rol van Geriant is.

Bekijk de aflevering

Aflevering 5

In de aflevering spreekt Arthur Brand, voorzitter van de ouderenbonden in de gemeente Schagen. Er worden vragen beantwoord zoals: wat merken ouderenbonden van de vergrijzing? En waar lopen ouderen zoal tegenaan bij het ouder worden?

Bekijk de aflevering

Aflevering 6

In aflevering zes komt Peter de Wit, directeur van Wonen Plus Welzijn aan het woord. Hij spreekt over wat Wonen Plus Welzijn allemaal doet om mensen te ondersteunen. De organisatie heeft bijvoorbeeld een groot team van vrijwilligers die regelmatig activiteiten organiseren of op huisbezoek gaan.

Bekijk de aflevering

Aflevering 7

In deze aflevering komen Inge van den Brink en Yuri van den Bogaerde van het Mantelzorgcentrum aan het woord. Ze vertellen over wat het Mantelzorgcentrum kan betekenen voor mantelzorgers en dat mantelzorgers zichzelf vaak niet zien als mantelzorger.

Bekijk de aflevering

Aflevering 8

In deze aflevering kwam Miranda Kok van onze Samen Academie aan het woord. Ze vertelt over de manier van opleiden en waarom het belangrijk is om verder te kijken dan de medische toestand van een cliënt. Wat zijn bijvoorbeeld de gewoontes van een cliënt en wat vindt de cliënt fijn.

Bekijk de aflevering

Aflevering 9

In deze aflevering komt Caroline Kooijman, projectleider bij Samen aan het woord. Ze vertelt in de aflevering over hoe de zorg vroeger geregeld was, wat de knelpunten tegenwoordig in de zorg zijn en wat oplossingen zouden kunnen zijn.

Bekijk de aflevering

Aflevering 10

In de tiende aflevering komt Wilma Levendig aan het woord. Ze is consulent Positieve Gezondheid bij Samen. Ze vertelt over gezond oud worden en hoe dat voor iedereen anders is. Ook komt Lydia aan het woord. Zij vertelt over haar ervaringen met Positieve Gezondheid.

 

Bekijk de aflevering

Aflevering 11

In de elfde aflevering komen Jeroen Wiebolt en Judith de Ridder aan het woord. Jeroen spreekt over zorgtechnologie en de ontwikkelingen hiervan. Judith legt uit wat leefcirkels zijn en hoe deze werken.

Bekijk de aflevering

Aflevering 12

Sigrid van Haaster, projectleider bij Samen, komt in deze aflevering aan het woord. Ze vertelt over verschillende projecten die momenteel uitgevoerd worden en Blue Zones. Ook vertelt Sigrid over Trefpunt Gezond&ZO. Hier kunnen inwoners van Warmenhuizen terecht voor alle vragen over zorg en welzijn.

Bekijk de aflevering

Aflevering 13

Deze week is Stefan van Schaik, directeur van Wooncompagnie, te gast. Hij spreekt over de gevolgen van de vergrijzing voor wonen en over hun rol bij de ontwikkeling van betaalbare woningen voor ouderen. Ook heeft Stefan het over het nieuw ontwikkelde Winkelmadepark in Winkel. Hier staan niet de stenen centraal maar hoe de bewoners met elkaar samenwonen.

Bekijk de aflevering

Aflevering 14

Deze week komt Dirk Schoen, huisarts in Schagen, aan het woord. Hij spreekt over hoe hij kijkt naar de uitdagingen die ontstaan door de vergrijzing. Ook doet hij een oproep aan de politiek.

Bekijk de aflevering

Aflevering 15

Deze week is Mary van Gent, wethouder van de gemeente Hollands Kroon te gast. Ze verteld over wat de wijkteams voor alle inwoners van Hollands Kroon kunnen betekenen. Ook spreekt Mary over het succesvolle project Welzijn Op Recept. Benieuwd wat het project inhoudt? Bekijk de aflevering.

Bekijk de aflevering

Aflevering 16

In deze laatste aflevering van Nieuw Oud blikken we terug op de afleveringen en wordt er gesproken met Tanja Ineke, Raad van Bestuur van Samen.

Bekijk de aflevering

Meer verhalen