Omgaan met de ziekte van Parkinson

Als Parkinsonverpleegkundige ga ik naar de mensen toe, zowel in het verpleeg- en verzorgingshuis als bij de mensen thuis.

Zo kwam ik op afgesproken dag bij een meneer aan. 

“Goedemorgen, mag ik bij u binnenkomen””, vraag ik kloppend op de openstaande deur. Meneer kijkt op van zijn bezigheden en zegt: “ja hoor, maar ik hoop wel dat u even heeft want ik moet eerst dit nog afmaken.” Terwijl meneer geconcentreerd verder gaat met zijn bezigheden neem ik plaats op de lege stoel en aanschouw waar hij zo druk mee bezig is. Ik zie hem met een spuitje de inhoud opzuigen van de kleefpasta voor zijn gebit. Behendig zorg hij dat de luchtbellen eruit zijn.

Mensen met Parkinson of een Parkinsonisme hebben moeite met dubbeltaken. Het is voor hen lastig om een gesprek te voeren als zij geconcentreerd ergens mee bezig zijn. Daarom neem ik plaats op de stoel en wacht totdat meneer zover is.

Als de taak erop zit, heeft meneer weer aandacht voor mij. “Goh”, zeg ik, “dat is handig, heeft u dit nu klaarliggen voor morgenochtend om u gebit hiermee beter te laten zitten?” Meneer vertelt mij dat hij deze tip van de verpleging heeft gekregen en op deze manier kan hij gelijkmatig het kleefmiddel over zijn gebit verdelen. De tandarts had het gebruik van het kleefmiddel geadviseerd.

Mijn naam is Mariëlla van Vliet, ik werk bij Woonzorggroep Samen als Parkinsonverpleegkundige en kom bij mensen die de ziekte van Parkinson of een Parkinsonisme hebben. Uit de gesprekken die ik met de mensen heb, komen vaak boeiende onderwerpen. Mocht u na het lezen van 1 van mijn verhalen behoefte hebben aan een Parkinson gespecialiseerde verpleegkundige, ergotherapeut, fysiotherapeut of diëtist? Dan kunt contact opnemen via telefoonnummer 088 – 6194100 of mailen naar Zorgbemiddeling@wzgsamen.nl

Meer verhalen