Ik pik van alle facetten van de ouderenzorg wat mee!

Noud is 26 en momenteel in de afrondende fase van zijn Verzorgende IG opleiding. Hij blikt met ons terug op de keuzes die hij gemaakt heeft: 

“Ik had al een opleiding tot Helpende gevolgd en werkte bij Samen in de Schoonmaak & Hygiëne. Op dat moment was ik eigenlijk nog niet van plan om al te gaan te starten met de Verzorgende IG opleiding. Ik was nog druk aan het verbouwen in mijn huis. Toen kwam ik in gesprek met één van de teamleiders in De Bron. Ik kreeg de mogelijkheid om een weekend mee te draaien als Helpende. Ik werd gelijk zo enthousiast dat ik de Verzorgende IG opleiding ben gaan doen, gelukkig kon dat gewoon via Samen.  

Mijn eerste jaar als leerling bij Samen vond ik erg pittig. Ik liep mee op een PG afdeling, dit is een psychogeriatrische afdeling met zorg voor bewoners met een vorm van dementie. Ik merkte dat ik het leuker vind om op een verpleegafdeling te werken waar verpleegtechnische handelingen, de ADL (dagelijkse zorg) en begeleiding samenkomen. Vorig jaar heb ik ook een aantal maanden bijgesprongen bij een afdeling waar op dat moment een Corona uitbraak was. Het voelde erg fijn om dat te kunnen doen voor de bewoners en de collega’s.  

Het is heel mooi dat je bij Samen van alle facetten van de ouderenzorg wat meepikt om zo te kunnen ervaren wat wel en niet goed bij je past. Ik weet dat ik niet altijd de makkelijkste leerling ben geweest, omdat ik zeker kritisch ben. Bij de Samen Academie nemen ze altijd de tijd voor me en wordt er serieus naar je geluisterd. In het algemeen merk ik bij Samen, wanneer je wat wil dan is er heel veel mogelijk! 

Als man in de zorg werken is voor mij eigenlijk geen actueel thema. Op het werk en in mijn privé omgeving, is het gewoon normaal dat ik in de ouderenzorg werk. Het helpt dat er meer mannen in de zorg komen te werken en dat marketing zoals ‘Tommie in de zorg’ ook maakt dat het in de maatschappij meer en meer normaal is. Want dat is het in mijn ogen ook. Er is voor mij geen verschil tussen een vrouwelijke collega die een mannelijke bewoner helpt met aankleden of een mannelijke collega die een vrouwelijke bewoner helpt met wassen. Gelukkig merk ik dat ook de meeste bewoners dit heel normaal vinden. En mochten ze aan het begin wat twijfels hebben, dan is dat al snel voorbij op het moment dat je elkaar wat beter leert kennen.  

Wat mij veel voldoening geeft is dat je bewoners echt kunt helpen in de breedste zin van het woord. Je hebt soms te maken met bewoners die ’s ochtends geen zin hebben in de dag, veel ongemak ervaren en het liefste in hun bed blijven liggen. Het voelt goed als het met de juiste aandacht en zorg toch lukt om iemand in een goed humeur aan de eettafel de dag te laten starten.  

Ik zit bij Samen helemaal goed. Een organisatie die staat voor zijn medewerkers en ruimte biedt voor ambities. Ik hoop over vijf jaar bij Samen te werken als EVV’er en misschien al wel als verpleegkundige!” 

Meer verhalen