Het kán anders

'Ik worstel en kom boven'

Nog maar een extra hondensnoepje. Zo poseert hond Turf braaf voor de foto. Hij wijkt niet van de zijde van zijn baasjes Nel en Simon Vos-Stoffers uit Dirkshorn. Samen kregen ze te maken met veel ziek en zeer. Dankzij het programma Langer Vitaal Thuis staan ze sterker in het leven.

Het verhaal van Nel (67) en Simon (71) is lang en verdrietig. Toch willen ze graag vertellen over het project waaraan ze zo veel hebben gehad. “We liepen tegen een muur aan. Door Langer Vitaal Thuis zijn er deuren voor ons geopend. We zijn enorm goed geholpen en dat willen we laten zien. Het kán anders.“

Doorzettingsvermogen

De situatie van Nel (67) en Simon (71) is complex. Nel heeft al decennia last van depressies en kampt met rugproblemen. Simon is de liefdevolle mantelzorger voor zijn vrouw, maar heeft zelf een kapotte rug en lijdt aan chronische leukemie. Deze ziekte bedreigde dit voorjaar zijn leven, maar hij wandelt weer met Turf door Dirkshorn. “Mijn motto is: luctor et emergo. Ik worstel en kom boven.”

Ondanks zijn doorzettingsvermogen raakte Simon vorig jaar gefrustreerd in de zoektocht naar sportbegeleiding voor Nel. Het zou voor haar beter zijn om te sporten met één op één begeleiding. De zorgverzekering bood niet genoeg fysiotherapiebehandelingen en extra vergoeding of chronische indicatie bleek niet mogelijk. “Een fitness-abonnement was voor ons niet te betalen. En wat ik ook probeerde, niks lukte,” verzucht Simon. Ondertussen was Nel veel thuis en passief, een isolement dreigde.

Maatwerk

De huisarts meldde hen aan voor het programma Langer Vitaal Thuis, dat loopt in Tuitjenhorn, Dirkshorn, Sint Maarten en Waarland. Onder leiding van Samen-ergotherapeut Larissa Schilder boog een interdisciplinair team zich over de situatie. “We hebben intensief samengewerkt met veel partijen. Je kunt echt maatwerk leveren door van tevoren in kaart te brengen wat iemand nog kan, wat er nodig is en wat iemand graag wil. Daardoor voelen mensen zich gesteund en gehoord.”

Optimale oplossing

Larissa hoopt dat we in de toekomst de zorgvraag van iedere cliënt interdisciplinair gaan aanpakken. “Door samen te werken kom je tot de optimale oplossing voor de cliënt.”

Voor de familie Vos kwam zo van het één het ander. Nel gaf aan dat bewegen, het liefst ook zwemmen, haar gelukkiger zou maken. En Simon moest ontlast worden bij zijn mantelzorgtaken. Het team van betrokken hulpverleners werd uitgebreid. Ergotherapeut Larissa, de wijkverpleegkundige huishoudelijke hulp, gemeente, mantelzorgcentrum, thuiszorg, een diëtist en niet in de laatste plaats Samen Fitness kwamen erbij. In de sportzaal in Magnushof in Schagen bouwt Nel nu met succes haar kracht weer op.

Geluksbudget

Het sporten onder begeleiding is mogelijk gemaakt dankzij het Geluksbudget van de gemeente Schagen. Dat kwam ter sprake tijdens het Multidisciplinair overleg (MDO), waarbij de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning) consulente van de gemeente bij aanwezig was. Voor Simon en Nel kwam er zo een opening in de spreekwoordelijke muur waar ze tegenaan liepen. “Als je dit zelf moet uitzoeken is dat heel moeilijk en zwaar omdat je de weg niet kent”, zegt Simon.

Het budget van de gemeente Schagen gebruiken Simon en Nel om de fitness te betalen. Er is ook financiële ruimte voor Nel om te zwemmen, wat ze heel graag doet. En om te zorgen dat Nel niet in de regen op de scootmobiel naar Schagen hoeft, kwam er ook een vervoersbudget. “Er is zo veel meer mogelijk dan we denken,” zegt Larissa. “En het lukt als je samenwerkt en verder durft te kijken.”

De wekelijkse sportactiviteiten doen Nel allemaal meer dan goed. Ze kijkt echt uit naar de trainingen. “Ik geniet van het bewegen en het zwemmen. Ik voel me sterker.” Waar ze eerst liever thuis bleef, stapt Nel nu makkelijk op haar scootmobiel om een rondje te rijden, ook alleen. “Dat is echt een doorbraak”, zegt Simon.

Hij kreeg zelf een trippelwerkstoel in de keuken om op te zitten tijdens het koken. “Ik kon dat staand niet meer volhouden. Die stoel is een uitkomst”, aldus de voormalig cv-servicemonteur met een liefde voor bakken. “Onze kwaliteit van leven is verbeterd”, concludeert Simon. “Veel zorgen zijn ons uit handen genomen.”

Nel vult aan: “Er is met veel geduld goed naar ons geluisterd. We voelden ons geen nummer en dat is heel belangrijk voor ons.”

Ondanks het succes van Langer Vitaal Thuis is de toekomst onzeker voor de familie Vos, vooral vanwege de gezondheid van Simon. Toch springt hond Turf vol vertrouwen om het echtpaar heen en brengt weer een glimlach op beide gezichten. Misschien is hij wel de belangrijkste troef in dit verhaal.

Wilt u meer informatie over het Langer vitaal Thuis programma, klik dan hier.

Meer verhalen