Column: Gelukkig en gezond 2024

De R is weer in de maand! Vroeger betekende dit dat je je weerstand een extra boost moest geven, omdat er weinig fruit en verse groente beschikbaar was. Dat is nu niet meer zo, maar toch lijkt de noodzaak om aandacht aan goed en gezond te eten te besteden alleen maar groter te worden.

Hoe dat komt? De meeste welvaartsziekten hebben een relatie met leefstijl. Diabetes type 2 is daar een voorbeeld van. Wist u bijvoorbeeld dat in Nederland elke dag 150 mensen te horen krijgen dat ze deze ziekte hebben? Ik schrok hiervan. Het hoopvolle is dat je er iets aan kunt doen door je leefstijl aan te passen. Bijna de helft van de patiënten die dat doet, boekt flinke gezondheidswinst en hoeft geen medicatie meer te slikken.

In de ouderenzorg zijn we ons ook in toenemende mate bewust van het belang van een goede en gezonde leefstijl. Naarmate je ouder wordt, neemt de kans op osteoporose, vallen, botbreuken, gewichtsverlies en griep toe. Voldoende en gevarieerd eten en geestelijk en lichamelijk actief blijven is extra belangrijk om deze kwalen verre van je te houden. Steeds meer zorgorganisaties gebruiken het gedachtegoed Positieve Gezondheid om het gesprek over deze onderwerpen te voeren.

Ook bij Samen doen we met iedereen die in zorg komt een intake op basis van Positieve Gezondheid. Het accent ligt daarbij niet op ziekte. Maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Wat vinden mensen belangrijk, waar zouden zij graag zelf aan willen werken en wat zou daarbij ondersteunend kunnen zijn?

Wat mij betreft vervangen we de oude R in maand door een G in elke dag: maak elke dag keuzes die bijdragen aan zo gezond mogelijk oud te worden. In onze organisatie willen we zowel cliënten als collega’s een omgeving bieden die daarbij helpt. Zo is er Samen Fitness om in beweging te komen of te blijven. We bieden elke dag verse, volwaardige, gezonde én lekkere maaltijden via Gezond Bereid. Onze ergotherapeuten kunnen adviseren over hulpmiddelen die het leven met een beperking gemakkelijker maken. En voor een Positief Gezondheidsgesprek kunt u zonder indicatie terecht bij het Trefpunt Gezond&Zo in Warmenhuizen.

Misschien bent u geïnspireerd voor een goed voornemen voor 2024? Samen en alle andere zorg- en welzijnsorganisaties in de regio ondersteunen u graag bij het bereiken van uw doel!

Ik wens iedereen een fijne decembermaand en een gelukkig en vooral gezond 2024.

Tanja Ineke

Deze column is op 18 december 2023 geplaatst op de website van Noordkop Centraal.

Meer verhalen