Samenwerking ROC Kop van Noord-Holland en zorginstellingen

19 november 2021

De besturen van ROC Kop van Noord-Holland, Zorggroep Tellus, Omring, Esdégé-Reigersdaal en Woonzorggroep Samen hebben op woensdag 3 november een intentieverklaring ondertekend. Doel hiervan is om tot een duurzame samenwerking te komen op het gebied van PraktijkGestuurd Leren (PGL).

De samenwerking komt voort uit een grote behoefte aan gekwalificeerd personeel bij instellingen en organisaties op het gebied van zorg en welzijn. Die behoefte is vertaald naar opleidingen waarbij de praktijk centraal staat en de student de regie heeft. Het betreft betaalde werken-leren-trajecten (mbo niveau 3/4) op het gebied van zorg en maatschappelijke zorg. Branches waar veel uit boeken geleerd kan worden, maar lang niet alles. Door heel bewust te zijn van de waardevolle praktische kant van deze opleidingen, wordt ervoor gezorgd dat de student leert wat hij of zij op dat moment op de werkvloer nodig heeft. Welke dilemma’s komen voorbij? Hoe doe je je werk in een stressvolle situatie? Wat beslis je? Wat speelt er in het vakgebied wat meer aandacht nodig heeft? En hoe gaat dat bij een andere organisatie? Door zo bewust praktisch op te leiden worden studenten zelfverzekerder, de toekomstige werkgever tevredener en de opleidingen enerverender en nuttiger.

Praktijkgestuurd leren
Opleidingsmanager Welzijn Petra Roorda legt uit wat de meerwaarde is van praktijkgestuurd leren: “We werken al sinds 2018 samen met ’s Heeren Loo en de WilgaerdenLeekerweideGroep en leiden op dit moment al zo’n 300 mensen op deze manier op. Het is geweldig dat we dit nu ook voor vier andere organisaties gaan doen. Wat de PGL-opleidingen zo bijzonder maakt, is de grote mate van flexibiliteit en zelfstandigheid. Onze studenten zijn tussen de 20 en 65 jaar oud. Er zijn vier in- en uitstroommomenten per jaar. De student bepaalt wat hij leert en heeft dus de regie. Docenten ‘zenden’ niet maar leren je vooral hoe je moet leren. Het ‘echte’ leren gebeurt in de praktijk, op de werkvloer. Onze PGL-opleidingen zijn vooral geschikt voor mensen die al werken in de branches zorg en welzijn en werken en leren graag willen combineren.”

Zij-instromers
Jolanda Buwalda van Omring: “Dit maakt deze opleidingen bij uitstek geschikt voor zij-instromers; voor mensen die toe zijn aan een carrièreswitch en iets heel anders willen gaan doen. Praktijkgestuurd leren maakt dat mogelijk. Mensen kunnen bij één van de deelnemende organisaties aan de slag en volgen tegelijkertijd een opleiding. De studenten van vandaag zijn onze werknemers van de toekomst. We willen ze graag goed begeleiden en ze echt een deel van de basis meegeven. Door duurzaam samen te werken kun je dat naar een hoger niveau tillen.”

Wie aan de slag zou willen bij een instelling of organisatie op het gebied van zorg en welzijn kan voor meer informatie bellen met de deelnemende organisaties of terecht op hun websites.

Meer nieuws

27 september 2023
Dorpsbijeenkomst op 9 oktober – Mooi Leven in Warmenhuizen

Mooi Leven is een initiatief van, voor en met inwoners van Warmenhuizen om te zorgen voor een omgeving waar mensen langer in goede gezondheid en met plezier kunnen blijven wonen.

Lees het hele bericht
3 mensen die in de woonkamer aan het praten zijn met elkaar
4 september 2023
Uitzending Nieuwsuur over project Langer Vitaal Thuis

2 september heeft Nieuwsuur aandacht besteedt aan ons innovatieve project Langer Vitaal Thuis. Het doel van dit project is om de zelfstandigheid van hulpbehoevende ouderen te vergroten.

Lees het hele bericht
4 juli 2023
Wijkoverleg project EOS draagt bij aan betere samenwerking 

In 2022 startten Omring, Evean en Woonzorggroep Samen project EOS: Het opzetten van herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging. De projectorganisatie bracht twee wijken in kaart om de samenwerking...

Lees het hele bericht