Living Lab in Warmenhuizen van start

8 maart 2022

Woonzorggroep Samen start in Warmenhuizen met ‘Living Lab’.* In Living Lab gaan we samen met onze cliënten, medewerkers, buurtgenoten en (zorg)organisaties op zoek naar oplossingen om de zorg slimmer te organiseren.


Aanleiding
Nederland en onze regio in het bijzonder vergrijst in snel tempo. In 2030 zijn er 112% meer 75- plussers in de gemeente Schagen dan in 2020. Daarnaast verwachten we dat er 40% minder zorgverleners werkzaam zijn in de kop van Noord-Holland. Dat betekent dus schaarste aan middelen, schaarste aan arbeid. En als we blijven doen wat we tot nu toe gedaan hebben, dan weten we zeker dat er mensen verstoken blijven van noodzakelijke zorg en de zorg vastloopt. Dus het moet echt anders. Hoe krijgen we het werk verricht? Dat vraagt iets van ons allemaal.

Experiment
Daarom start Woonzorggroep Samen met Living Lab Warmenhuizen. Samen met inwoners en organisaties van Warmenhuizen willen we op zoek naar oplossingen om de zorg slimmer te kunnen organiseren.

“We gaan aan de slag met vragen als: Hoe krijgen we het werk verricht? Wat kunnen buurtgenoten voor elkaar betekenen? Wat als men het voor het zeggen had, hoe zou men de zorg dan organiseren, rekening houdend met vergrijzing en werkplezier?”, aldus Caroline Beentjes, lid Raad van Bestuur van Woonzorggroep Samen. “Met de ideeën die hieruit komen, gaan we samen aan de slag. We maken het klein, testen het uit, delen en leren wat het beste werkt, zodat ook anderen van onze ervaringen kunnen profiteren. Met wat werkt, gaan we verder. Wat niet werkt, daar stoppen we dan ook direct mee.”

Op 23 maart organiseren we de eerste bijeenkomst met inwoners en (zorg)organisaties uit Warmenhuizen om samen goede ideeën te bedenken die we gezamenlijk uit proberen in de praktijk.

*Living Lab is een initiatief van Actiz. ActiZ is de branchevereniging van Nederlandse zorgorganisaties. De Actiz leden Cordaan, De Rijnhoven, Woonzorggroep Samen, De Wever met Thebe en Zuidzorg zijn de uitdaging aangegaan om te experimenteren met hoe het werk in de zorg thuis beter verricht kan worden.

Meer nieuws

14 mei 2024
Fietslessen gaan weer van start!

Fietsen is niet alleen een manier van transport, maar het geeft ook een hoop plezier en vrijheid. Echter kan het voor velen ook een bron van angst en onzekerheid zijn, waardoor een hoop plezier en...

Lees het hele bericht
11 april 2024
De Bron 25 jaar!

Afgelopen dinsdag, 9 april, was het groot feest bij locatie De Bron in Schagen! De Bron bestaat dit jaar namelijk 25 jaar.

Lees het hele bericht
25 maart 2024
Kom langs bij de vernieuwde fitnesszaal van Samen fitness

De fitnesszaal van Samen Fitness is geheel vernieuwd! De zaal beschikt nu over de modernste fitnessapparaten die gemakkelijk en veilig in te stellen zijn. Dit wordt gevierd tijdens een feestelijke...

Lees het hele bericht