Living Lab in Warmenhuizen van start

8 maart 2022

Woonzorggroep Samen start in Warmenhuizen met ‘Living Lab’.* In Living Lab gaan we samen met onze cliënten, medewerkers, buurtgenoten en (zorg)organisaties op zoek naar oplossingen om de zorg slimmer te organiseren.


Aanleiding
Nederland en onze regio in het bijzonder vergrijst in snel tempo. In 2030 zijn er 112% meer 75- plussers in de gemeente Schagen dan in 2020. Daarnaast verwachten we dat er 40% minder zorgverleners werkzaam zijn in de kop van Noord-Holland. Dat betekent dus schaarste aan middelen, schaarste aan arbeid. En als we blijven doen wat we tot nu toe gedaan hebben, dan weten we zeker dat er mensen verstoken blijven van noodzakelijke zorg en de zorg vastloopt. Dus het moet echt anders. Hoe krijgen we het werk verricht? Dat vraagt iets van ons allemaal.

Experiment
Daarom start Woonzorggroep Samen met Living Lab Warmenhuizen. Samen met inwoners en organisaties van Warmenhuizen willen we op zoek naar oplossingen om de zorg slimmer te kunnen organiseren.

“We gaan aan de slag met vragen als: Hoe krijgen we het werk verricht? Wat kunnen buurtgenoten voor elkaar betekenen? Wat als men het voor het zeggen had, hoe zou men de zorg dan organiseren, rekening houdend met vergrijzing en werkplezier?”, aldus Caroline Beentjes, lid Raad van Bestuur van Woonzorggroep Samen. “Met de ideeën die hieruit komen, gaan we samen aan de slag. We maken het klein, testen het uit, delen en leren wat het beste werkt, zodat ook anderen van onze ervaringen kunnen profiteren. Met wat werkt, gaan we verder. Wat niet werkt, daar stoppen we dan ook direct mee.”

Op 23 maart organiseren we de eerste bijeenkomst met inwoners en (zorg)organisaties uit Warmenhuizen om samen goede ideeën te bedenken die we gezamenlijk uit proberen in de praktijk.

*Living Lab is een initiatief van Actiz. ActiZ is de branchevereniging van Nederlandse zorgorganisaties. De Actiz leden Cordaan, De Rijnhoven, Woonzorggroep Samen, De Wever met Thebe en Zuidzorg zijn de uitdaging aangegaan om te experimenteren met hoe het werk in de zorg thuis beter verricht kan worden.

Meer nieuws

27 september 2023
Dorpsbijeenkomst op 9 oktober – Mooi Leven in Warmenhuizen

Mooi Leven is een initiatief van, voor en met inwoners van Warmenhuizen om te zorgen voor een omgeving waar mensen langer in goede gezondheid en met plezier kunnen blijven wonen.

Lees het hele bericht
3 mensen die in de woonkamer aan het praten zijn met elkaar
4 september 2023
Uitzending Nieuwsuur over project Langer Vitaal Thuis

2 september heeft Nieuwsuur aandacht besteedt aan ons innovatieve project Langer Vitaal Thuis. Het doel van dit project is om de zelfstandigheid van hulpbehoevende ouderen te vergroten.

Lees het hele bericht
4 juli 2023
Wijkoverleg project EOS draagt bij aan betere samenwerking 

In 2022 startten Omring, Evean en Woonzorggroep Samen project EOS: Het opzetten van herkenbare en aanspreekbare wijkverpleging. De projectorganisatie bracht twee wijken in kaart om de samenwerking...

Lees het hele bericht