Langer Vitaal Thuis: pilot voor vergroten zelfredzaamheid

14 maart 2022

Woonzorggroep Samen, zorgverzekeraar VGZ en de vier gemeenten in de Kop van Noord Holland starten gezamenlijk een pilot (onderzoeksproject) waarmee ouderen mogelijk langer zelfstandig thuis kunnen wonen: Langer Vitaal Thuis. De pilot gaat in Tuitjenhorn van start. Langer Vitaal Thuis is een vertaling van het Deense model ‘Reablement’. Bij het project is een team betrokken bestaande uit diverse disciplines, waaronder wijkverpleegkundige, ergotherapeut, fysiotherapeut, hulp in huishouding en welzijnsmedewerker.


Wat houdt het Het Langer Vitaal Thuis Programma in?
Zo lang en fit mogelijk in uw vertrouwde omgeving blijven wonen met kwaliteit van leven, dat is waar we u met het Langer Vitaal Thuis programma mee kunnen helpen.

Door omstandigheden, ziekte of ouder worden lukken dingen die u voorheen nog zelfstandig kon misschien niet meer zo goed en heeft u bijvoorbeeld thuiszorg of hulp bij huishouden nodig.

Met het Langer Vitaal Thuis programma kunnen we u helpen, in uw eigen vertrouwde omgeving, uw zelfredzaamheid te behouden of verbeteren. Ons uitgangspunt hierbij is dat wat u nog wel kunt of wat uw (weer) kunt leren niet uit handen te nemen.

Het programma duurt maximaal twaalf weken, waarin we u met een team van (zorg)professionals begeleiden, coachen en ondersteunen in het behouden of verbeteren van zelfredzaamheid op een manier die bij u past. In het team zijn o.a. de wijkverpleegkundige, wijkteamconsulent en ergotherapeut betrokken.

Wie komt in aanmerking voor het programma?
U kunt in aanmerking komen voor het Langer Vitaal Thuis programma op indicatie van uw (huis)arts, wijkverpleegkundige of de wijkteamconsulent van de gemeente.

Na aanmelding maakt de wijkteamconsulent van de gemeente of de wijkverpleegkundige met u een afspraak voor de eerste kennismaking.

  • Lukt het u om de dagelijkse dingen te doen, zoals het huishouden?
  • Beleeft u nog plezier aan uw bezigheden?
  • Voelt u zich bijvoorbeeld gelukkig of juist eenzaam?
  • Wat is voor u echt belangrijk?
  • Wat zou u willen veranderen?

Tuitjenhorn
Het project begint in Tuitjenhorn: inwoners uit Tuitjenhorn die een aanvraag doen voor wijkverpleging of hulp in de huishouding worden uitgenodigd mee te doen. Bij de start vindt een uitgebreide intake plaats, waarna het team gezamenlijk een begeleidingsplan opstelt. Voorts begeleidt een aantal zorgverleners van het team de oudere gedurende 12 weken naar meer zelfredzaamheid. Is er na deze 12 weken nog een vorm van ondersteuning of zorg nodig, dan wordt deze passend bij de mogelijkheden van de inwoner ingezet.

Resultaten
Het onderzoeksproject duurt zes maanden. De Universiteit van Maastricht verzorgt de data en evaluatie van het project. Als de resultaten positief zijn, zal Langer Vitaal Thuis structureel worden ingevoerd in de vier gemeenten in de kop van Noord Holland.

Woont u in Tuitjenhorn en wilt u meer informatie?
Neem dan vrijblijvend contact op met:

Wijkteamconsulent Gemeente Schagen:
Telefoonnummer (0224) 210 400. Het wijkteam is bereikbaar van 9.00 – 12.30 uur en van 13.30 – 15.30 uur.

Woonzorggroep Samen:
Voor Thuiszorg Samen, ergotherapie, fysiotherapie en hulp bij huishouden kunt u contact opnemen via telefoonnummer 088-6194100 of zorgbemiddeling@wzgsamen.nl

Meer nieuws

14 mei 2024
Fietslessen gaan weer van start!

Fietsen is niet alleen een manier van transport, maar het geeft ook een hoop plezier en vrijheid. Echter kan het voor velen ook een bron van angst en onzekerheid zijn, waardoor een hoop plezier en...

Lees het hele bericht
11 april 2024
De Bron 25 jaar!

Afgelopen dinsdag, 9 april, was het groot feest bij locatie De Bron in Schagen! De Bron bestaat dit jaar namelijk 25 jaar.

Lees het hele bericht
25 maart 2024
Kom langs bij de vernieuwde fitnesszaal van Samen fitness

De fitnesszaal van Samen Fitness is geheel vernieuwd! De zaal beschikt nu over de modernste fitnessapparaten die gemakkelijk en veilig in te stellen zijn. Dit wordt gevierd tijdens een feestelijke...

Lees het hele bericht