Dementie

Dementie is de naam voor een combinatie van symptomen (een syndroom), waarbij de hersenen informatie niet meer goed kunnen verwerken. Dementie is een verzamelnaam voor ruim vijftig ziektes. De meest voorkomende vorm van dementie is de ziekte van Alzheimer. Daarnaast komen vasculaire dementie, frontotemporale dementie (FTD) en Lewy body dementie veel voor.


‘Dementie zie je niet. Het zit van binnen. Dementie is meer dan vergeetachtigheid.’

Bij Samen voelen we ons betrokken bij mensen met een vorm van dementie. Hun verhalen gaan over verwarring, onzekerheid, eenzaamheid…maar ook over het verlangen gezien te worden. We luisteren naar mensen met dementie en naar de mensen om hen heen. We bieden de hulp, zorg en begeleiding die u nodig heeft.

Zo lang mogelijk thuis

Samen biedt al het mogelijke om u zolang mogelijk thuis te laten wonen. Zeker voor mensen met dementie is het fijn om in een herkenbare omgeving te zijn. Een leven met dementie is niet altijd makkelijk, dat beseffen wij ons bij Samen heel erg goed. U wilt niet weg uit uw vertrouwde omgeving, maar wanneer het niet meer lukt om eigen regie te hebben over uw leven helpen wij u graag. Niet alleen voor u is het moeilijk, ook voor de mensen om u heen.

Samen zet zich ervoor in om uw leven zo prettig, veilig en zinvol mogelijk te maken.

Samen kijken we naar wat mogelijk is. Wat heeft u nodig? Onze professionele medewerkers bieden u zorg en begeleiding die bij u past. Gewoon thuis, in uw vertrouwde omgeving.

Het kan gebeuren dat u het niet meer redt om uw eigen leven te leiden zoals u altijd deed. Ook niet met zorg van naasten en familieleden. Dan kunnen wij u helpen. Als thuis wonen niet meer gaat, dan heeft u keuze uit verschillende woonvormen, waarbinnen uw welzijn centraal staat. U bent van harte welkom in één van onze locaties voor mensen met een vorm van dementie. We vinden het belangrijk dat u zich comfortabel voelt en dat u kunt blijven doen waar u zich goed bij voelt. Dat u dichtbij uw eigen vertrouwde omgeving kunt blijven wonen, waar uw familie altijd welkom is.

Onze visie op Wonen en Welzijn: oog voor eigenheid van bewoners

Binnen Samen bieden wij onze bewoners een omgeving die zoveel mogelijk aansluit bij zijn of haar wensen en zorgbehoeften. Wij willen de overgang naar wonen bij Samen zo gemakkelijk mogelijk laten verlopen en iedereen die bij ons komt wonen een zo prettig mogelijk leven laten leiden.

Onze medewerkers blijven daarom in gesprek met bewoners en/of diens mantelzorgers om hierover af te stemmen wat u gewend bent en wat Samen hierin voor u kan betekenen:

  • Uw leefgewoontes zijn belangrijk, wij willen dat u uw eigen gebruiken en gewoontes zoveel mogelijk behoudt.
  • U ontvangt bij ons liefdevolle zorg op maat, persoonlijk aandacht en we bieden u een sfeer waarin u zich thuis voelt, geleverd door goed opgeleide medewerkers die trots zijn op hun werk in samenwerking met mantelzorgers en vrijwilligers.
  • Uw welzijn is voor ons belangrijk. Geborgenheid, veiligheid en leefplezier zijn hierbij thema’s die we vooropstellen, evenals sociale contacten met medebewoners, mantelzorgers, met als doel dat u zich prettig voelt als bewoner bij Samen.
  • De deskundige zorg, begeleiding en behandeling sluit zoveel mogelijk aan bij uw wensen, behoeften en de levensfase waarin u zich bevindt.

Onze medewerkers van het bemiddelingsbureau Zorg & Wonen kunnen u helpen te bepalen welke zorg en/of woonvorm het meest geschikt is voor u. Meer informatie over onze visie, vindt u hier.