Astma

Astma is een ontsteking van de longen. De ontsteking is bij astma blijvend en dus chronisch. Dit betekent dat er altijd kleine ontstekingen zijn in de longen. Dit kan veel klachten veroorzaken zoals benauwdheid, piepend ademen, kortademig zijn, gebrek aan energie en moeilijk ademen bij een astma-aanval. Wanneer de klachten plotseling opkomen, noemen we dat een astma-aanval.  

Er zijn verschillende soorten astma. 

  • Allergisch astma, bijvoorbeeld door hooikoorts of huisstofmijt.
  • Ontsteking gedreven astma, vaak in combinatie met neuspoliepen. 
  • Niet-allergisch, niet-ontsteking gedreven astma, bijvoorbeeld bij overgewicht of roken. 

Wat kan Revalidatie- & Behandelcentrum Samen voor u betekenen?

Astma is (nog) niet te genezen, maar met de juiste zorg valt er heel goed mee te leven. Wanneer u zorg van ons ontvangt óf in de thuissituatie tegen problemen aanloopt, kunt u bij Samen terecht voor advies en ondersteuning.  

De longverpleegkundige

Binnen Revalidatie- & Behandelcentrum Samen werken longverpleegkundigen die zijn gespecialiseerd in chronische longaandoeningen waaronder astma.  

De ondersteuning die zij bieden kan bestaan uit:  

  • Het geven van informatie over de longaandoening en het omgaan met klachten als kortademigheid en hoesten;
  • Het ondersteunen van zelfmanagement, bijvoorbeeld door het gezamenlijk opstellen van een astma actieplan;
  • Het geven van uitleg over de werking en het gebruik van inhalatiemedicatie. Jaarlijks wordt de inhalatietechniek gecontroleerd;
  • Als er hulpmiddelen nodig zijn voor bijvoorbeeld het ophoesten van sputum of vernevelen thuis, dan kan de longverpleegkundige die voor u aanvragen.
  • Begeleiding bieden in het stoppen met roken;
  • Huisbezoek ten behoeve van een saneringsadvies.

Behandeling door de fysiotherapeut of ergotherapeut

Als uw astma verergert, gaan vaak uw conditie en kracht achteruit. Daarnaast kunt u problemen ervaren bij dagelijkse activiteiten. Onze fysiotherapeuten en ergotherapeuten kunnen u helpen om dagelijkse handelingen makkelijker te maken zodat u energie overhoudt voor dingen die u blij maken.  

Klik hier voor meer informatie over fysiotherapie en ergotherapie

Verwijzing & vergoedingen

Wanneer u vanuit de thuissituatie behandeling nodig heeft van de longverpleegkundige kan dit na verwijzing van uw wijkverpleegkundige, huisarts of longarts.  

We adviseren u om altijd uw polis na te kijken bij uw zorgverzekeraar wanneer u behandeling of zorg wilt ontvangen. Voor kosten, zoals thuiszorg en andere behandelingen of ondersteuning, hangen de kosten onder andere af van uw indicatie.  

Meer informatie


Wilt u meer weten over revalideren en behandeling bij Samen? Neem dan contact op met onze experts van het Bemiddelingsbureau Zorg & Wonen: 
"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.