Stemvorming

Heeft u wel eens last van uw stem? Een moe gevoel na het spreken? Wordt uw stem slechter na lang spreken? Als in het dagelijks leven de stem intensief gebruikt wordt bij spreken, kan dit stemklachten tot gevolg hebben.

De stem is zowel krachtig als kwetsbaar. Ze is even persoonlijk en eigen als uw vingerafdruk. De stem is de drager van de emoties. De minste verandering in gevoelens en beroering heeft een invloed op de stem. Bovendien is de stem het middel om contact te maken met anderen.

Wanneer u in het dagelijks leven uw stem intensief moet gebruiken bij spreken, kan dit stemklachten tot gevolg hebben. Intensief stemgebruik vermoeit de keel en het fijne weefsel van de stembanden. De keel kan branderig, pijnlijk of dichtgesnoerd aanvoelen en kan geïrriteerd zijn. Vaak ontstaat dit, omdat er niet de juiste verhouding is tussen stembelasting en stemrust.


Signalen verkeerd stemgebruik

De belangrijkste signalen van verkeerd stemgebruik zijn :

  • een vermoeid gevoel in de keel
  • hees- of schorheid
  • een branderig/pijnlijk gevoel in de keel
  • hoesten
  • kuchen of keelschrapen
  • spanning in de keel

Therapie

Bij Revalidatie- & Behandelcentrum Samen kunt u zowel individueel als in groepsverband therapie volgen om de stemkwaliteit te verbeteren. Uw stembelastbaarheid wordt daarbij vergroot. Ook wanneer er bij u stembandafwijkingen (bijvoorbeeld stembandknobbels, poliepen of oedeem) zijn geconstateerd door een KNO-arts of uw huisarts kunt u voor therapie bij ons terecht.

In de therapie krijgt u uitleg over uw stem en de werking ervan. We werken aan het opbouwen van een draagkrachtige, (meer) heldere, spreekstem. Een gezonde ademhaling en een open lichaamshouding maakt dat onze stem volledig tot haar recht kan komen. U leert hoe u uw adem adequaat kunt koppelen aan uw stemgeving. U krijgt tips en adviezen over hoe het beste met uw stem om te gaan.

Contact


Heeft u interesse in deze behandeling bij één van onze logopedisten of wilt u meer informatie? Neem dan contact op met ons Medisch Secretariaat."*" geeft vereiste velden aan

Ik wil graag een afspraak maken bij de:*
Naam*
Adres*
Heeft u een verwijzing?*
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.