Positieve gezondheid

In positieve gezondheid staat een betekenisvol leven centraal. Positieve gezondheid is een benadering binnen de gezondheidszorg die niet de ziekte, maar een betekenisvol leven van mensen centraal stelt. De nadruk ligt op de veerkracht, eigen regie en het aanpassingsvermogen van de mens en niet op de beperkingen of ziekte zelf.


“Positieve gezondheid is het vermogen je aan te passen en je eigen regie te voeren in het licht van de sociale, fysieke en emotionele uitdagingen van het leven (Machteld Huber, 2012).”

Binnen Samen omarmen we deze benadering

Hierin wordt gezondheid niet meer gezien als de af- of aanwezigheid van ziekte, maar als het vermogen van mensen om met de fysieke, emotionele en sociale levensuitdagingen om te gaan en zoveel mogelijk eigen regie te voeren. Hierbij staan met name zingeving, kwaliteit van leven, meedoen, dagelijks functioneren, lichaamsfuncties en mentaal welbevinden centraal.

Gezondheid is meer dan alleen niet-ziek-zijn

Wat verstaat u onder gezondheid? Gaat het u alleen om uw lichamelijke gezondheid? Of vindt u vooral een betekenisvol leven belangrijk? Kun u zich bijvoorbeeld voldoende redden? Voelt u zich gelukkig of misschien juist eenzaam? En is er misschien medische zorg nodig of steun uit uw omgeving? Het gaat erom dat u zich gezond en energiek voelt, op de manier die bij u past. Dat is positieve gezondheid.

“Door in gesprek te gaan met cliënten (en/of naasten) voelen zij zich gehoord, leren we als medewerkers (stille) wensen beter kennen en helpt deze benadering om door te pakken om wensen te vervullen.”

Contact


Wilt u meer informatie over de mogelijkheden van Samen? Neem gerust contact met ons op"*" geeft vereiste velden aan

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.