Langer vitaal thuis

Welkom bij Langer Vitaal Thuis!
Bij Langer Vitaal Thuis helpen we u om zo lang en gezond mogelijk in uw eigen omgeving te blijven wonen. Ouder worden met kwaliteit van leven en eigen regie, daar gaat het om.
Samen met een uitgebreid team van zorgprofessionals onderzoekt u wat u nodig heeft om zich goed te kunnen redden. Daarbij gaat het om dagelijkse activiteiten thuis, maar ook om sociale contacten en gezelligheid.
Want bij Langer Vitaal Thuis is plezier in het leven heel belangrijk!


Hoofdpunten Langer Vitaal Thuis

Tijd: Het Langer Vitaal Thuis Programma duurt gemiddeld 12 weken.

Maatwerk: De ergotherapeut, fysiotherapeut, wijkteamconsulent, thuiszorg en hulp bij huishouden werken intensief samen, gericht op uw persoonlijke situatie.

Eigen regie: Wat wilt of kunt u zelf nog (leren)?

Positief: Enthousiaste deelnemers ervaren meer zelfredzaamheid, vitaliteit en vrijheid.

KOM OP DE KOFFIE !

Bij een kopje koffie vertellen we u graag wat Langer Vitaal Thuis voor u kan betekenen.

U bent van harte welkom:

*Woensdag 17 april om 14.00 uur, Buurtkamer Angelapark, Warmenhuizen

*Woensdag 24 april om 9.30 uur, Buurtkamer Hornhoeve, Dirkshorn

*Vrijdag 26 april om 10.30 uur, Sabinahof, Waarland

*Woensdag 8 mei om 10.30 uur, Jozefpark, Tuitjenhorn

*Woensdag 15 mei om 9.30 uur, Cultuurhuis De Kolk, Lutjewinkel

Ervaringen: De zon schijnt weer!

De zon schijnt weer voor Hannah. Door gebrek aan energie  kwam ze de deur niet meer uit en dreigde ze eenzaam te worden.  Maar sinds ze meedeed aan het programma Langer Vitaal Thuis gaat Hannah weer naar de zwemclub en doet ze nieuwe contacten op. Dankzij hulpmiddelen heeft ze meer energie. Ook hond Djani is daar blij mee. In deze video vertelt Hannah over haar ervaringen.

Langer Vitaal Thuis is een uniek project en een voorbeeld van zorg van de toekomst. In een speciale reportage heeft Nieuwsuur aandacht aan besteed aan de achtergrond en de ervaringen van deelnemers. Bekijk hier de uitzending.

Meer vrijheid, vitaliteit en zelfredzaamheid, dat is wat enthousiaste deelnemers aan Langer Vitaal Thuis ervaren. Laat u inspireren door hun verhalen!

Lees hier alle verhalen over Langer Vitaal Thuis

1 Eerste gesprek: Wat maakt u blij?

Als u bent aangemeld voor Langer Vitaal Thuis volgt een eerste gesprek. Daarin praat de ergotherapeut, wijkverpleegkundige of wijkteamconsulent met u over uw situatie.
Hierbij staat positieve gezondheid centraal. Wat maakt u blij? Wat gaat er goed en wat kan beter? Wie of wat kan helpen om lekker in uw vel te zitten de komende tijd? Misschien kan een hulpmiddel ervoor zorgen dat u meer energie overhoudt. Daardoor kan er ruimte ontstaan voor sociale contacten of een hobby. In dit gesprek gaat het om úw wensen, waarvan we de haalbaarheid samen gaan verkennen.

2 Wat is er nodig?

In de eerste weken van Langer Vitaal Thuis kijken we wat u nodig heeft vanuit verschillende invalshoeken. Hoe kunt u zich (nog) beter redden in huis? Heeft u persoonlijke of lichamelijke ondersteuning nodig? Kunt u makkelijk de deur uit? Niet alle vragen zijn in één keer te beantwoorden. Door uitproberen en verder praten, zoekt het uitgebreide zorgteam de beste oplossingen voor uw situatie. Daarbij kijken we ook wat uw omgeving kan doen, bijvoorbeeld uw familie, mantelzorgers of buren.

3 Aan de slag

Na de eerste inventarisatie stellen we een plan op. Daarmee gaan we samen aan de slag. U wilt bijvoorbeeld meer zelf koken. Dan kan de ergotherapeut u helpen om dat zo gemakkelijk mogelijk te doen. Of u wilt beter zelfstandig de trap op lopen. Dan komt de fysiotherapeut u daarbij ondersteunen. Als het nodig is, krijgt u een indicatie voor zorg of hulpmiddelen. Samen doen we er alles aan om uw doelen te behalen.

4 Afronding

Na ongeveer 12 weken ronden we het Langer Vitaal Thuis programma af.
Samen bekijken we of uw doelen zijn behaald en wat er voor nodig is om gezond en zelfredzaam te blijven in de toekomst. Na drie maanden komen we nog een keer bij u langs om te kijken hoe het gaat. Als er in de tussentijd vragen zijn, kunt u ook altijd contact opnemen.

5 Kosten

Deelname aan het Langer Vitaal Thuis programma kan kosten met zich meebrengen.
De vergoeding hiervan verschilt per situatie en is afhankelijk van uw (aanvullende) zorgverzekering en eigen risico. Als u hierbij vragen of (financiële) problemen heeft, kunt u die bespreken met het zorgteam van Langer Vitaal Thuis. Wij kunnen helpen met het zoeken naar een oplossing.

6 Achtergrond: Blue Zones

Op vijf plekken in de wereld wonen de meest gezonde ouderen.
In dorpjes in Griekenland, Japan, Californië, Costa Rica en op Sardinië leven mensen het langst zelfstandig zonder gezondheidsproblemen. Deze mensen bewegen, hebben weinig stress, eten gezond en doen mee met het leven binnen hun dorp en familie. Zij vormen de inspiratiebron voor Langer Vitaal Thuis. Dat wil zeggen dat we mensen versterken in hun veerkracht en zelfredzaamheid. Daarbij gaan we niet uit van beperkingen en ziektes, maar richten we ons op zaken die energie en vreugde geven. Zo helpen we u om de uitdagingen van het leven beter aan te kunnen.

7 Wetenschappelijk onderzoek: Doe mee!

Langer Vitaal Thuis is uniek in Nederland.
De Regio Kop van Noord-Holland behoort met dit programma tot de koplopers en krijgt hiervoor een speciale subsidie. We doen mee aan wetenschappelijk onderzoek, uitgevoerd door de universiteiten van Amsterdam en Maastricht.
De eerste resultaten laten zien dat Langer Vitaal Thuis verschil kan maken in het leven van ouderen. Om die effecten nog beter aan te tonen, is meer onderzoek nodig naar de ervaringen van deelnemers en medewerkers. Als u hieraan wilt meewerken, krijgt u extra gesprekken en vragenlijsten over uw situatie en ervaringen met Langer Vitaal Thuis. Om die gegevens (anoniem) te mogen delen met de onderzoekers, hebben wij uw toestemming nodig. Het zorgteam van Langer Vitaal Thuis kan u aanmelden voor het onderzoek.

Contact

Langer Vitaal Thuis is een samenwerkingsverband van Samen, Evean, Incluzio, Tzorg en de gemeenten Schagen en Hollands Kroon. Het programma is beschikbaar in de regio’s: Tuitjenhorn, Warmenhuizen, Sint Maarten, Dirkshorn, Waarland en Nieuwe Niedorp.
Wilt u zich aanmelden?
Voor meer informatie kunt u contact opnemen met:

Wijkteamconsulent Gemeente Schagen, telefoon 0224 – 210 400

Wijkteamconsulent Gemeente Hollands Kroon via Incluzio, telefoon 088 – 3215000 of mail bureaudienstwmo@hollandskroon.nl

Woonzorggroep Samen, telefoon 088 – 619 41 00 of mail zorgbemiddeling@wzgsamen.nl

Evean, telefoon 088 – 383 33 75 of mail zorgbemiddelingextramuraal@evean.nl

Tzorg, telefoon 0229-306002 of mail schagen@tzorg.nl

Informatie voor (zorg)professionals

Langer Vitaal Thuis is een veelbelovend interventieprogramma, gebaseerd op het gedachtegoed van reablement en positieve gezondheid. In Nederland zijn vier organisaties bezig om het programma verder te ontwikkelen en beschikbaar te maken voor collega’s in de zorg. Samen in de Kop van Noord-Holland is één van de regio’s waar we aan de slag zijn met deze zorg van de toekomst. Ben je benieuwd hoe we dat doen? Zou Langer Vitaal Thuis ook voor de ouderen in jouw buurt en in jouw organisatie een verrijking kunnen zijn? Bekijk dan hier de beschrijving van het werkproces: LVT werkproces extern