COPD

COPD is een verzamelnaam voor chronische bronchitis en longemfyseem. Als u (ernstig) COPD heeft, merkt u dat u regelmatig ademtekort heeft of weinig energie. Zelfs bij alledaagse handelingen die – ogenschijnlijk – niet veel inspanning kosten.


Ook kan het zijn dat u telkens opvlammingen (exacerbaties) van COPD doormaakt en daardoor steeds meer achteruit gaat. Met de juiste behandeling en leefstijlaanpassingen is het mogelijk om uw klachten te verlichten, uw conditie te verbeteren en daarmee de verdere achteruitgang te verminderen.

Herstel

Het conditieherstel na een opvlamming van COPD kan zes tot acht weken duren. Het is niet noodzakelijk om deze periode in het ziekenhuis door te brengen. Bij Revalidatie- & Behandelcentrum Samen in Schagen kunt u met professionele begeleiding werken aan uw herstel na doorverwijzing van de longarts. De behandeling wordt afgestemd met uw longarts/longverpleegkundige in het ziekenhuis.

Binnen het revalidatiecentrum werken verpleegkundigen en behandelaren die zijn gespecialiseerd in COPD-revalidatie. Door ervaring en scholing zijn zij op de hoogte van de laatste ontwikkelingen op het gebied van COPD-zorg. Daardoor bent ú verzekerd van de juiste zorg en begeleiding op het juiste moment.

Revalideren bij COPD

Het leren leven met COPD gaat voor een groot deel over het omgaan met de hoeveelheid energie die u per dag heeft. Ons team is getraind om u hierbij handvatten te bieden. U kunt denken aan bijvoorbeeld het uitvoeren van algemene dagelijkse handelingen, oefeningen voor een efficiënte ademhaling en de opbouw van conditie en spierkracht. U wordt begeleid in het vinden van balans tussen rust en bewegen en er wordt kritisch gekeken naar uw voedingstoestand. Tevens is er aandacht voor uw psychosociale welzijn.

Ons revalidatieteam bestaat uit (long)verpleegkundigen, artsen, physician assistants, verpleegkundig specialisten, fysiotherapeuten, ergotherapeuten, logopedisten, diëtisten en psychologen. We kunnen indien nodig maatschappelijk werk of geestelijke verzorging voor u regelen. Afhankelijk van uw doelen en belastbaarheid wordt bekeken wat voor u de beste revalidatie is en op welke therapie de nadruk ligt.

Stimulerende omgeving

Tijdens uw revalidatie maakt u kennis met ons warme revalidatieklimaat. Hierin wordt u gestimuleerd om weer zo zelfstandig mogelijk te kunnen functioneren. Dit kan klinisch op de revalidatie-afdeling en ook, na een kort verblijf vanuit huis. Er is aandacht voor het vergroten van inzicht in uw ziekte, het leren omgaan met de beperkingen die het leven met COPD met zich meebrengt. Zo bespreken we met u een plan dat kan helpen een opvlamming te voorkomen. Dit noemen we zelfmanagement.

Op de behandel locatie van Samen kunt u na uw verblijf verder werken aan uw revalidatiedoelen. Indien nodig kan er thuiszorg of specialistische zorg aan huis komen. Juist dit laatste gedeelte van de revalidatie, vanuit het wonen thuis heeft een meerwaarde, omdat u dan al het geleerde in de praktijk gaat brengen met ondersteuning van het COPD revalidatieteam.

Verwijzing & Vergoedingen

Na verwijzing van een longarts kunt u in aanmerking komen voor een passend revalidatietraject en verblijf. Uw revalidatie wordt in de meeste gevallen vergoed via uw zorgverzekeraar. Deze vergoeding is voor de revalidatie, het verblijf en de maaltijden. Revalidatie- & Behandelcentrum Samen dient de rekening van uw revalidatie in bij uw zorgverzekeraar. Wanneer u de revalidatie voortzet vanuit huis kunt u zittend ziekenvervoer naar de behandel locatie bij uw verzekeraar indienen.