Stomazorg

Een stoma krijgen is een ingrijpende gebeurtenis en niet altijd even makkelijk voor u en uw naaste omgeving. Het begint al met een vervelende situatie - een ziekte of ongeluk - waardoor een stoma aangelegd moet worden.

Lees verder

Wat is een stoma?

Een stoma is een kunstmatige uitgang op de buik, die nodig is als ontlasting of urine niet meer via de natuurlijke weg het lichaam kan verlaten. Wanneer u een stoma heeft is het niet meer mogelijk om de ontlasting op te houden. De ontlasting moet worden opgevangen met speciale opvangmaterialen. Daar komt bij dat uw lichaam door de aanleg van het stoma verandert. Als u een stoma krijgt, heeft u tijd nodig om dit lichamelijk en geestelijk te verwerken.

Meer kunnen

Een stoma komt met emoties, onzekerheid en (praktische) vragen. Hoe vaak en hoe moet u uw stoma verzorgen? Dit verschilt per persoon en hangt af van het soort stoma dat bij u is aangelegd, het gebruikte stomamateriaal en de conditie van uw huid. Hoe het wennen gaat en hoe u het leven met een stoma ervaart, is heel persoonlijk. Onze gespecialiseerde medewerkers geven voorlichting, advies en begeleiding geven bij de acceptatie van uw stoma in uw dagelijkse leven. Ook helpen zij eventuele twijfels weg te nemen.

Veelgestelde vragen over stomazorg

 
 
 

Thuiszorg

Wanneer er een stoma net bij u is aangelegd, moet u nog wennen aan het verzorgen van de stoma. Verpleegkundige ondersteuning is dan onmisbaar voor bijvoorbeeld de wondverzorging. Ook kunnen onze medewerkers u helpen met het schoonhouden van de stoma en het vervangen van het stomazakje, als u daar behoefte aan heeft.

Meer over Thuiszorg Samen
 
 

Psycholoog

De psycholoog kan u helpen bij de acceptatie van uw stoma. Praten over de nieuwe situatie kan u helpen uw stoma beter te accepteren. Ook kan de psycholoog u helpen uw vragen en twijfels weg te nemen.
U kunt bij onze psycholoog terecht wanneer u bij ons revalideert, heeft gerevalideerd of intensieve zorg bij ons krijgt.

Klik hier voor meer informatie
 
 

Diëtist

Een stomadrager heeft geen controle over het moment dat gas of ontlasting naar buiten komt, maar met een stoma kan iemand op dezelfde manier eten en drinken als vroeger. Wel is het verstandig om voorzichtig te zijn met bepaalde voedingsmiddelen. De diëtist kan u vertellen met welke voedingsmiddelen u voorzichtig om moet gaan en kan u helpen een gezond en lekker eetpatroon samen te stellen.

Klik hier voor meer informatie