Diabetes

Diabetes mellitus, vaak ook suikerziekte genoemd, zorgt ervoor dat het lichaam weinig of geen insuline meer aanmaakt, of slecht op de insuline reageert (afhankelijk van het type diabetes). Hierdoor loopt de bloedsuiker veel te hoog op. Dit kan grote gevolgen hebben voor uw dagelijkse leven. We helpen u graag met bijvoorbeeld het toedienen van medicijnen of inspuiten van insuline.

Lees verder

Soorten diabetes

Er zijn twee soorten diabetes. Type 1 en type 2. Diabetes type 2 komt het meeste voor. Bij diabetes type 1 begint vaak al bij jonge kinderen. Bij dit type diabetes maakt de alvleesklier geen insuline meer. Zonder insuline kun je niet leven. Daarom moet iemand met diabetes type 1 een paar keer per dag zelf insuline inspuiten. We weten nog niet hoe we diabetes type 1 kunnen voorkomen. Diabetes type 2 wordt ook wel ouderdomssuiker genoemd. Bij dit type diabetes maakt de alvleesklier nog wel insuline, maar uw lichaam reageert hier niet goed meer op. Daardoor blijft er te veel suiker in uw bloed zitten. Daar zijn pillen voor, maar soms moet iemand met diabetes type 2 insuline spuiten. Ook de bloeddruk en cholesterol zijn vaak te hoog. Gezond leven met dagelijkse beweging verkleint de kans op diabetes type 2.

Meer kunnen

Twijfelt u of u diabetes heeft? Met de Samen gezondheidsmeter kunnen wij uw bloedsuiker controleren. Wanneer uw bloedsuiker erg hoog is verwijzen wij u door naar uw arts.
Heeft u diabetes? Dan is dit voor de rest van uw leven. Wel is de diabetes soms zodanig te behandelen dat u er bijna geen last meer van heeft. Onze verzorgenden kunnen u hier ook bij helpen, bijvoorbeeld door uw medicijnen toe te dienen of door insuline te spuiten. U kunt zelf ook veel doen om gezond te blijven. Gezond eten, veel bewegen en niet roken helpen veel.

Veelgestelde vragen over diabetes

 
 
 

Thuiszorg

Wanneer u diabetes heeft, moet u regelmatig uw bloedsuikerwaarden controleren. Ook moet u insuline spuiten of pillen slikken. Mocht u het moeilijk vinden om uw bloedsuiker te controleren of insuline te spuiten, dan kunnen wij dit aan u leren. Wanneer het echt niet lukt om dit zelf te doen, kan een van onze medewerkers bij u thuiskomen om u hierbij te helpen.

Meer over Thuiszorg Samen
 
 

Diëtist

Mensen met diabetes kunnen bij onze diëtist terecht voor een voedingsplan op maat. Samen bepaalt u waar u behoefte aan heeft. Wilt u leren hoe u gezond kunt eten, zonder uw plezier in eten te verliezen? Of wilt u een paar kilo afvallen? U bent welkom bij onze diëtist.

Eet gezond

Schep wat minder op en eet genoeg groente en fruit. Pas op met suiker, alcohol en harde soorten vet. Die zitten ook in koekjes en snacks. Kies voor volkorenproducten. Neem niet te veel tussendoortjes, of neem bijvoorbeeld een appel in plaats van een koekje. Let op koolhydraten. Die hebt u wel nodig, ze zitten in bijvoorbeeld brood, aardappels en melk. Maar te veel is niet goed. Heeft u behoefte aan een praktisch advies hoe u gezonder kunt eten? Maak dan een afspraak bij onze diëtist.

Val een paar kilo af

Bent u te zwaar? Dan kunt u het beste een paar kilo afvallen. U krijgt een gezonder gewicht door minder en gezonder te eten. Maar ook door meer te bewegen. Het beste is allebei, dus gezonder eten én meer bewegen.

Samen met de fysiotherapeuten hebben wij het programma 'bewegen en gezond eten' opgezet. Dit programma gaat specifiek in op de combinatie tussen meer bewegen en gezond eten. Zo werken we samen aan een leefstijlverandering. Meer informatie over dit programma vindt u hier.

Klik hier voor meer informatie
 
 

Fysiotherapie

Onze fysiotherapeuten helpen u graag om een beweegprogramma op maat op te stellen.
Samen met onze diëtist hebben zij het programma 'bewegen en gezond eten' ontwikkeld. Dit programma gaat specifiek in op de combinatie tussen meer bewegen en gezond eten. Zo werken we samen aan een leefstijlverandering.

Meer over fysiotherapie
 
 

Samen Fitness

Het is goed voor uw gezondheid als u iedere dag minstens een half uur flink beweegt.
Het beste is bewegen waardoor u sneller gaat ademhalen, gaat zweten en waardoor uw hart sneller gaat kloppen. Dit is voor iedereen anders. Bewegen kan zijn tuinieren, stofzuigen, traplopen en lopend boodschappen doen. Wilt u gaan sporten? Dan kunt u terecht bij Samen Fitness in Schagen. Bij Samen Fitness maakt u samen met een ervaren fysiotherapeut een bewegingsprogramma op maat. Samen kijken we hoe veel en welke beweging goed voor u is.

Meer over Samen Fitness