20 maart 2020

Persbericht: Heftig maar verstandig besluit: sluiting van alle zorglocaties

Dit bericht is opgesteld door alle zorgorganisaties in de regio’s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Kennemerland. Heftig maar verstandig besluit: sluiting van alle zorglocaties

Lees verder

Gisteren is door het kabinet besloten dat alle verpleeg- en zorglocaties in Nederland hun deuren moeten sluiten voor bezoekers. Zo moet de verdere verspreiding van het Coronavirus worden tegengegaan. Om deze reden zijn ook bij de zorgorganisaties in Noord-Holland de deuren van de verpleeg- en zorglocaties met ingang van donderdag 19 maart dicht voor mensen van buitenaf. We begrijpen dat deze maatregel heel ingrijpend is voor zowel bewoners als familieleden, maar we realiseren ons dat we niet anders kunnen, de gezondheid van cliënten en medewerkers gaat boven alles. Het is dus vanaf donderdag 19 maart niet meer mogelijk om onze verpleeg- en zorglocaties bewoners te bezoeken. Voor mensen in de laatste fase van hun leven wordt een uitzondering gemaakt.

Waar tot vandaag nog een bezoeker per bewoner werd toegelaten, sluiten de verpleeg- en zorglocaties nu dus volledig hun deuren voor bezoekers van buitenaf. Deze maatregel moet de kwetsbare bewoners verder beschermen. Tegelijkertijd dient de maatregel ook voor extra bescherming zorgen voor het zorgpersoneel. Zij zijn hard nodig in de strijd tegen dit virus.

Woordvoerders van de zorgorganisaties in de regio’s Noord-Holland Noord, Zaanstreek-Waterland en Kennemerland geven het volgende aan:
“Dit is een zeer donkere dag voor de ouderenzorg in onze regio en in heel Nederland. Mensen afhouden van hun naasten, terwijl we weten dat contact juist zo belangrijk is, raakt ons zeer. Maar we beseffen dat het nu niet anders kan; om verspreiding van besmetting te voorkomen. De gezondheid van onze cliënten en medewerkers gaat boven alles.”

We realiseren ons dat dit drastische maatregel is, maar wel één die we genoodzaakt zijn te nemen. Vanzelfsprekend blijven onze zorgprofessionals zich met hart en ziel inzetten om het onze bewoners zo aangenaam mogelijk te maken. We zijn dan ook enorm onder de indruk en trots op al onze medewerkers die zich meer dan 100% inzetten om de zorg aan onze cliënten ook in deze moeilijke tijden goed te laten verlopen.”

Alternatieve manieren van contact
Familie en vrienden kunnen natuurlijk altijd telefonisch contact onderhouden met hun dierbaren. Daarnaast werken wij op dit moment ook hard om alternatieve en creatieve manieren van contact mogelijk te maken. Bijvoorbeeld door de inzet van iPads en smartphones waarmee bewoners met familie, vrienden en kennissen kunnen beeldbellen, tippen we onze bewoners over de landelijke Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Ook kijken we waar we digitale applicaties zoals Familienet kunnen inzetten.

Tips voor contact
Bellen
Bel wat vaker en langer. Kijk bijvoorbeeld samen naar een televisieprogramma en zet de telefoon op luidsprekerstand. Op deze manier blijf je verbonden met elkaar.

Neem contact op met de Luisterlijn
Iedereen in Nederland kan gebruik maken van de Luisterlijn (www.deluisterlijn.nl). Via 0900-0767. Mensen kunnen hier terecht voor een gewoon kletspraatje of een goed gesprek.

De Zilverlijn
De Zilverlijn is een speciale belservice voor ouderen (www.ouderenfonds.nl/aanmeldenzilverlijn). Professionele vrijwilligers bellen regelmatig en bieden een luisterend oor, een gezellig praatje of een goed gesprek.

Het zijn zeer uitzonderlijke tijden. Maar we doen er alles aan om de omstandigheden zo veilig en zo prettig mogelijk te laten zijn, gegeven de gevolgen van het virus.

Vragen?
Deze maatregel roept ongetwijfeld verdere vragen op waarbij wij rekenen op ieders begrip. We realiseren ons dat deze maatregelen grote gevolgen hebben. Deze zijn echter nodig om de kans op besmetting zoveel mogelijk te verkleinen en dus in het belang van bewoners en medewerkers van de verpleeg - en zorglocaties. De betreffende zorgorganisaties informeren vanzelfsprekend hun eigen cliënten en bewoners.

Op de website van het RIVM staat de meest actuele informatie rond het Coronavirus. Ook is er een landelijk informatienummer ingesteld voor vragen over het coronavirus: 0800-1351.