24 september 2021

Namen zorglocaties Hippolytushoef bekend

Hof van Wieringen en Ulkediep, dat zijn de namen van de nieuwe zorglocaties van Woonzorggroep Samen in Hippolytushoef. De nieuwe namen zijn vrijdagochtend onthuld in het bijzijn van de bewoners van het voormalige Noorderlicht. Beide namen hebben een sterke relatie met de historie op Wieringen.

Lees verder

Judith Raven, teamleider te Hippolytushoef legt uit: “De naam Noorderlicht heeft een belangrijke emotionele waarde voor de inwoners van Wieringen. Om die reden hebben we ervoor gekozen om de beslissing voor de nieuwe namen gezamenlijk met belanghebbenden van Wieringen te maken in de vorm van een prijsvraag gevolgd door selectierondes. Deze selectiecommissie bestond uit: een bewoner van Noorderlicht, momenteel tijdelijk verblijvend in locatie Molenweid, een lid van de bewonerscommissie, een buurtbewoner, een mantelzorger, twee medewerkers, de teamleiders op locatie en de clustermanager. Er werden ruim 130 inzendingen gedaan, waaronder ook de naam Noorderlicht. De gehele commissie heeft na zorgvuldige overweging gekozen voor de namen Hof van Wieringen en Ulkediep.

De twee nieuwe zorglocaties in Hippolytushoef krijgen elk hun eigen naam met een eigen identiteit. Op deze manier zien we het minder als één groot zorgcomplex en meer als twee woongebouwen. De nieuwe namen hebben een sterke relatie met Wieringen, iets waar wij erg veel waarde aan hechten.

Hof van Wieringen verwijst voor ons naar de vroegere hofjes. Deze werden in 1957 geopend door de toenmalige burgemeester en bestonden uit een rond groen veld met daar omheen lage bejaardenwoningen. Hier woonden de ouderen van Wieringen net zoals thuis, samen in een buurtje. In de nieuwbouw draait het ook om het wonen in buurtjes, we hopen de sfeer en saamhorigheid van weleer dan ook terug te brengen.

De naam Ulkediep geeft de verbinding met het water aan, in 1924 kwam aan het eilandbestaan een einde, doordat het Amsteldiep samen met het Ulkediep werd afgesloten. Met deze naam maken we de verbinding met het water en tevens de verbinding met het eiland. Beide zijn zeer belangrijk voor deze omgeving en voor een groot deel van onze bewoners. Deze sferen vinden we straks terug in Ulkediep, maar ook in Hof van Wieringen.
Met deze twee gekozen namen willen we niet alleen de geschiedenis van Wieringen in ere houden, maar ook het nieuwe ouder worden tot uiting brengen met een passend zorgconcept dat toekomstbestendig is: wonen en leven op je eigen manier.

Op dit moment wonen de bewoners van voormalig Noorderlicht in Molenweid te Wieringerwaard. De verwachting is dat de nieuwbouw voor de zomer van 2022 afgerond zal zijn, waarna de bewoners terug zullen verhuizen naar hun geliefde Wieringen.”

Over Woonzorggroep Samen
Woonzorggroep Samen is dé partner bij het ouder worden in de gemeenten Schagen en Hollands Kroon. In en vanuit twintig locaties levert Samen zorg, welzijnsdiensten en behandeling, ook bij mensen thuis. Onze thuiszorgteams zijn klein en lokaal georiënteerd, waardoor cliënten de zorg zoveel mogelijk van dezelfde mensen krijgen. Voor behandeling kunnen mensen terecht bij Revalidatie- & Behandelcentrum Samen, dat gevestigd is in Magnushof in Schagen. Samen met de cliënt kijken we naar wat er nodig is en waar naasten kunnen bijspringen. Zo helpen we ouderen hun kwaliteit van leven zoveel mogelijk te behouden, of soms zelfs te verbeteren. Kijk voor meer informatie op www.woonzorggroepsamen.nl of bel 088 – 619 4000.