11 oktober 2018

Green Deal: Duurzame zorg voor een gezonde toekomst

De brancheorganisaties van curatieve zorg, ouderenzorg, geestelijke gezondheidszorg en gehandicaptenzorg en hun individuele leden namen het initiatief tot het sluiten van de Green Deal “Duurzame zorg voor een gezonde toekomst”. Ook Woonzorggroep Samen heeft zich hierbij aan gesloten.

Lees verder

Patiënten, bewoners en de betreffende (zorg)professionals spelen bij verduurzaming een cruciale rol. Lokale en landelijke overheden, kennisinstellingen, zorgverzekeraars en andere financiële instellingen maar ook leveranciers gaan hen helpen bij het groener maken van de zorg.

Doel

Het verhogen van de kwaliteit, toegankelijkheid en beschikbaarheid van de zorg en tegelijk het verlagen van de footprint van de zorgverlening vanuit de lange termijn impact op people, planet en prosperity is de insteek van deze Green Deal. Dat bereiken we door ons te richten op het reduceren van de CO2 uitstoot, circulair werken, medicijnresten uit water en een gezond makende leefomgeving.

Met vallen en opstaan

Hans Groenendijk, voorzitter van de raad van bestuur van Woonzorggroep Samen, is namens Samen lid van de kerngroep Wonen en zorg van ActiZ. Hij benadrukt dat het proces van verduurzamen er een van de lange adem is: “Dit soort trajecten gaat soms met vallen en opstaan.”

Als voorbeeld noemt hij het tegengaan van voedselverspilling. “Cliënten eten vaak maar de helft van wat ze op hun bord krijgen aangeboden. We zochten naar een methode waarmee je niet alleen de maaltijd aantrekkelijker maakt, maar ook minder voedsel hoeft weg te gooien. We bedachten een open eettafel met méér keuzemogelijkheden. Dus iedereen kan opscheppen zoveel als hij wil. We monitoren hoeveel er wordt gebruikt en daar passen we het totaal op aan, net zolang tot je aan het eind minder overhoudt. Dat proberen we nu uit op een van de locaties. Op papier klopte het helemaal, maar in de praktijk krijgen we te maken met het feit dat bijvoorbeeld de sperziebonen aantrekkelijker worden gevonden dan de witlof. Gevolg: sommige cliënten grijpen mis omdat de sperziebonen op zijn en zijn daar ontstemd over. Dus daar moeten we weer verder over nadenken. Maar misschien zijn er andere huizen waar ze dat probleem al opgelost hebben.”

Hans Groenendijk tekent de Green Deal namens Woonzorggroep Samen (Foto: Paul/LagroRadboudumc)