29 oktober 2020

Coronavirus - maatregelen bij Samen

Het aantal coronabesmettingen neemt landelijk weer fors toe. Zo ook in onze regio. Vanzelfsprekend willen we hier zo zorgvuldig mogelijk mee omgaan. Hieronder vindt u een overzicht van de meest gestelde vragen en wat dat betekent voor onze cliënten, familieleden, mantelzorgers, vrijwilligers en medewerkers. Alle maatregelen die genomen worden binnen Woonzorggroep Samen zijn conform het RIVM beleid.

Lees verder

Hygiëne blijft het allerbelangrijkste:

• Was uw handen regelmatig (minimaal 20 seconden, met stromend water en zeep):
Om de handen goed te kunnen wassen/desinfecteren dienen geen belemmeringen zoals ringen, polshorloges en armbanden en lange mouwen aanwezig te zijn.
• Open wondjes aan de handen of huidbeschadigingen afdekken met een waterafstotende pleister. Draag eventueel handschoenen.
• Hoest en nies in de binnenkant van uw elleboog;
• Gebruik papieren zakdoekjes of tissues (en gooi ze direct weg).

Gebruik mondmaskers verplicht

We gaan van een dringend advies op het dragen van een mondmasker over naar een verplichting binnen onze locaties. Hierbij vragen we u om zoveel mogelijk een eigen mondmasker te dragen; dit mag een wegwerpmasker zijn, maar ook een wasbaar mondmasker. We vragen u zelf een mondmasker mee te nemen, zodat we zelf voldoende voorraad houden voor onze eigen cliënten en medewerkers.

Bezoekers

Om de verspreiding op locaties zoveel mogelijk tegen te gaan zijn we genoodzaakt om het aantal bezoeken per dag enigszins te gaan reguleren. Dit betekent dat bewoners één keer per dag maximaal 2 bezoekers mogen ontvangen. Bezoek vindt plaats op het eigen appartement (rekening houdend met de 1,5 meter) of de bewoner gaat met het bezoek mee naar buiten. De bewoner kan ook met het bezoek mee naar huis gaan, houdt u zich dan aan de geldende RIVM maatregelen.

Registreren bij binnenkomst locatie
Iedereen die onze locatie betreedt dient zich bij de ingang te registreren. Deze informatie is van groot belang voor een eventueel bron- en contactonderzoek in het geval van besmetting.

Horeca
Conform de landelijke richtlijnen zullen we binnen Samen geen horeca-activiteiten meer organiseren voor externen. Dit betekent dat de restaurants binnen Samen niet meer opengesteld mogen worden voor bezoekers en medewerkers. De restaurants kunnen wel open blijven voor de maaltijdvoorziening van onze bewoners. Hierbij geldt dat de huidige vastgestelde compartimentering en de geldende RIVM maatregelen aangehouden worden.

Volg de looproute
Op de meeste locaties wordt gewerkt met looproutes. Let erop dat u deze goed volgt dan doorkruist u ook de verschillende compartimenten niet.

Op bezoek komen
Het is van groot belang dat u zich blijft registreren bij binnenkomst en de hygiëne maatregelen toepast door uw handen te desinfecteren. Indien u klachten heeft dan blijft u thuis. Het blijft daarbij van groot belang dat u tijdens uw bezoek 1,5 meter afstand houdt.

Testen van medewerkers en bewoners
Medewerkers
Momenteel zijn er drie manieren voor medewerkers om zich bij klachten te laten testen:
1. Via de teststraat van Samen
Hier kunnen alle medewerkers, (ook stagiaires) met klachten zich snel en op afspraak laten testen.
2. Via de voorrangsregeling van de GGD
Speciaal voor medewerkers in de zorg met direct cliëntcontact heeft de GGD een voorrangregeling in het leven geroepen.
3. Via de reguliere regeling van de GGD
Medewerkers die geen direct cliëntcontact hebben, kunnen zich – naast de eigen teststraat van Samen- ook laten testen via de reguliere lijn van de GGD.

Bewoners
Bij onze bewoners testen we in principe alle bewoners met corona gerelateerde klachten (volgens protocol RIVM) om zo een besmetting te kunnen bevestigen of uit te sluiten. We werken in persoonlijke beschermingsmiddelen volgens de richtlijnen van het RIVM.