13 mei 2019

Blog: Kopje thee?

Mariëlla werkt als EVV'er in De Zandstee. Ze schrijft blogs over haar ervaringen in de zorg.

Lees verder

Kopje thee?

Het is begin jaren 90. Ik werk in de thuiszorg in Nieuw Den Helder bij een echtpaar op hoge leeftijd. Mevrouw heeft altijd een eigen kruidenierszaak gehad in Den Helder. Mevrouw is behoorlijk dementerend en blijft grotendeel van de dag op bed. Meneer probeert naar beste kunnen zijn vrouw te verzorgen maar zijn hoge leeftijd (92) speelt hem parten.

Zij wonen op een etagewoning en ik bel aan. Meneer drukt op zijn verdieping op een knop, zodat ik de buitendeur open kan duwen. Hij staat bij de trap met een theedoek over zijn schouder. Hij snuit zijn neus er eens stevig in en begroet mij met “goedemorgen zus, fijn dat je er bent”. Ik loop achter hem aan naar binnen en zie dat hij aan de afwas is. Hij pakt de theedoek van zijn schouder (waar hij net zijn neus in gesnoten heeft) en droogt de kopjes af. Ga zitten zus, dan drinken we eerst een kopje thee zegt meneer.

Ik zeg meneer dat hij alweer erg druk bezig is op de vroege ochtend en begeleid hem naar de kamer. Gaat u lekker zitten dan schenk ik voor ons een kopje thee in zeg ik. Ik loop naar de keuken, ik was het servies nogmaals af met heet water. Doe de theedoek in de was en haal een schone uit de kast. Ik schenk een kopje thee voor ons in en schuif bij hem aan in de woonkamer aan tafel en neem het weekend met hem door.