09 januari 2019

​Publiekscampagne Noord-Holland Noord dementievriendelijk start op 10 januari

Heel Noord-Holland Noord dementievriendelijk. Op donderdag 10 januari om 10.30 uur gaat de Publiekscampagne ‘Noord-Holland Noord dementievriendelijk’ in Schagen officieel van start. Wethouder Samenleving Sigge van der Veek van de gemeente Schagen, doet de aftrap van de campagne. In het Makado winkelcentrum zet wethouder van der Veek de Virtual Reality bril dementie op om zelf te ervaren hoe het is om dementie te hebben. Dit wordt gevolgd door het startschot van de campagne met het zichtbaar maken van alle dementievriendelijke organisaties op de kaart van Noord-Holland Noord.

Lees verder

Groeiend aantal mensen met dementie
Noord-Holland Noord telt momenteel ongeveer 11.500 mensen met dementie. Door de vergrijzing stijgt dit aantal in 2040 tot ca. 24.500. Zeventig procent van het aantal mensen met dementie woont thuis en neemt deel aan het maatschappelijk leven. Zij bezoeken net als iedereen winkels, horeca, maken gebruik van het openbaar vervoer en bezoeken een hobby- of sportclub.. Zij hebben daar soms wél een beetje hulp bij nodig.

Publiekscampagne 7- 27 januari
Het Netwerk Noord-Holland Noord, Samen dementievriendelijk, ruim 30 bedrijven en organisaties en 13 gemeenten in Noord-Holland Noord, slaan de handen daarom ineen. De ambitie is dat tenminste 30.000 inwoners van Noord-Holland Noord de gratis online training ‘GOED omgaan met dementie’ volgen, zodat zij weten hoe ze dementie kunnen herkennen en hoe ze het beste kunnen reageren en mensen met dementie kunnen helpen.

Start campagne
De gemeente Schagen is één van de 13 gemeenten in Noord-Holland Noord die dementievriendelijk wil worden. Daarom organiseren zij tussen 7 en 27 januari allerlei activiteiten. Op 10 januari staan de vier ‘dementie ambassadeurs’ die Schagen heeft van 10.00 – 13.00 uur achter een informatiestand. Bezoekers kunnen daar de gratis online training GOED omgaan met dementie van 15 minuten doen of kunnen zelf een geheugentest doen. Ook zijn de vrijwilligers van Alzheimer Nederland en twee casemanagers van Geriant zijn aanwezig, om vragen te beantwoorden en informatie te geven.
14 medewerkers van organisaties die meedoen met de Publiekscampagne, gaan op 10 januari zelf ervaren hoe het is om dementie te hebben door het dragen van de Virtual Reality Bril Dementie. Met deze ervaring kunnen zij nog beter uitdragen waarom het belangrijk is dat Noord-Holland Noord dementievriendelijk wordt. Het Geheugenkoor Schagen zorgt voor een feestelijke omlijsting van de opening.

Word ook dementievriendelijk!
We krijgen er allemaal mee te maken: in onze familie- of vriendenkring, maar ook op straat, in de winkel of binnen een vereniging. Leer dementie daarom te herkennen en er vervolgens goed mee om te gaan. Volg de gratis online training van tien minuten op www.samendementievriendelijk.nl/woonzorggroep-samen.