22 februari 2016

Deuren met een fraai verleden

HIPPOLYTUSHOEF - Veel mensen met dementie hebben er moeite mee om te wennen aan een nieuwe woonongeving aangezien deze weinig herkenningspunten biedt. De tien bewoners van Hippocampus reageren heel goed op de afbeeldingen die sinds kort hun kamerdeuren sieren. Het zijn levensgrote kopieën van de voor- of achterdeur van (een van) hun voormalige woningen.

Lees verder

Riet van Doorn-Kooy poseert voor haar kamerdeur. Met daarop een afbeelding van haar eigen achterdeur van vroeger. De groen-witte deur met luxaflex voor de raampjes. Ze ging altijd via de achterdeur naar binnen, de visite kwam zo ook langs. Dit is de deur waarachter ze zoveel jaar met plezier heeft gewoond met haar echtgenoot. Die woont nog steeds in het huis met deze achterdeur op Westerland.

Scharnieren

In de gang zijn in totaal tien van dit soort gepersonaliseerde opplakdeuren te vinden. Allemaal anders. Met verschillende kleuren, gordijntjes, raampjes, scharnieren, brievenbussen, zelfs stickers of een kransje. Sommige strak en modern, andere juist klassiek.
Hippocampus - onderdeel van zorgcentrum Noorderlicht - neemt deel aan een pilotproject met de naam True Doors.
In Hippolytushoef zijn de bestaande deuren vanaf eind december tot eind januari aangekleed. Bedoeling is dat binnen afzienbare tijd Stichting Vrijwaard in Den Helder aansluit. Daar zijn de opplakdeuren in de maak.

Intensief

Activiteitenbegeleidster Jeannette Vriesman en teamleider Monique Numeijer van het cluster Welzijn Service Dienst hebben zich intensief bezig gehouden met dit project. Dat door Vrienden van Samen en giften voor Hippocampus kon worden gefinancieerd. Deelname aan True Doors is niet verplicht, maar kon hierdoor worden gestart.
De activiteitenbegeleiding ging met de familie in gesprek over deuren die in aanmerking kwamen om geplaatst te worden. Sommige bewoners reageren sterk op afbeeldingen uit hun jeugd. Anderen voelen meer bij deuren van hun laatste woning.

Nadat de opplakdeuren zijn bevestigd, houden personeel, familieleden en bezoekers de reacties van de bewoners in de gaten. Deze info is bestemd voor True Doors.
,,Het project levert prachtige reacties op’’, zegt Jeannette Vriesman. ,,Bewoners - met geheugenproblemen - herkennen hun deur. Ze weten dat ze daar wonen en het bezorgt hen een veilig gevoel. Dat is hun domein wat daar achter ligt. Sommige sluiten hun deur met de draaiknop af. Dat deden ze voorheen nooit. Het is een gewoonte van vroeger.’’

Goed gesprek

De deuren zorgen op zijn tijd voor een goed gesprek. ,,Een bewoner vond dat zijn deur toe was aan een verfbeurt. Dat zorgde ervoor dat hij het met een ander vervolgens had over het onderhoud van huizen. Hierdoor leren wij overigens dat het niet helpt om een willekeurige deur te plaatsen. Dat zou nooit zo’n reactie oproepen.’’
Weer anderen duiken in hun geheugen. Monique Numeijer: ,,Als je aan de bewoners vraagt, hoe hun huis achter de deur eruit ziet, kan dat een prachtige omschrijving opleveren van een woning waar ze vroeger woonden. Dus krijg je een complete beschrijving van de indeling en hoe de badkamer eruit zag.’’

Op donderdag 10 maart wordt het project gepresenteerd aan genodigden. Tevens is er dan aandacht voor het tienjarig bestaan van Hippocampus en neemt clustermanager Irene Dekker afscheid.