Informatie over coronavaccinatie bewoners

Waarom vaccineren?

Van het coronavirus kunt u ziek worden. Sommige mensen worden ernstig ziek. Dat geldt vooral voor mensen ouder dan 60 jaar en voor mensen die al een ziekte hebben. U kunt er ook aan overlijden. De vaccinatie beschermt u tegen het coronavirus.

Hoe werkt de vaccinatie?
De vaccinatie zorgt ervoor dat uw lichaam ‘afweerstoffen’ maakt tegen het coronavirus. Deze afweerstoffen beschermen u tegen het coronavirus. Als u na de vaccinatie toch corona krijgt, zorgt de vaccinatie ervoor dat u minder ernstig ziek wordt. Ook als u corona heeft gehad, is het goed om u te laten vaccineren.

Is het coronavaccin veilig?
Het vaccin tegen corona is heel goed getest, zoals dat gebeurt bij alle medicijnen en vaccinaties. Het vaccin wordt ook de komende jaren nog gevolgd, zodat zeker is dat het veilig is en goed werkt. Na de vaccinatie kunt u wel last krijgen van hoofpijn, spierpijn, moeheid of een pijnlijke arm. Dit noemen we ‘bijwerkingen’. Deze gaan vanzelf weer over.

Wanneer en waar krijgt u de vaccinatie?
U krijgt twee keer een vaccinatie, met een tussenpoos van drie weken. U krijgt de vaccinaties in het eerste kwartaal van dit jaar. Dat gebeurt op de plek waar u woont. U hoeft dus niet te reizen. De vaccinatie is gratis en vrijwillig: u beslist zelf of u de vaccinatie neemt.

Toestemming
U moet toestemming geven voor de vaccinatie. Dat betekent dat u ‘ja’ moet zeggen als u de vaccinatie wilt. Ook vragen wij om toestemming of de arts uw gegevens mag doorgeven aan het RIVM. Op de pagina ‘informatie over de registratie’ leest u meer over wat er met uw gegevens wordt gedaan.

Wilt u meer weten?
In de pagina's hieronder vind u meer informatie. Op de website corona.steffie.nl/vaccinatie is een duidelijke uitleg te vinden in de vorm van een filmpje. U kunt ook informatie vinden op coronavaccinatie.nl. Of bel naar 0800-1351.


Heeft u nog meer vragen of twijfels? Bespreek dit met uw arts.